Courtney Bannick, en politikvinne i Florida som håndterte fentanyl under en trafikkstopp, fikk livstruende pustevansker og hevder at det var en superpotent versjon av stoffet. Hun beskyldte narkohandlere og street scientists for å produsere fentanyl som er sterkere enn det forskerne har vært i stand til å teste. Med det mener hun «gatekjemikere» som narkotikaprodusent Walter White fra serien Breaking Bad.

Men eksperter sier bastant at en person ikke kan bli høy ved berøring av fentanyl kun ved fysisk kontakt, selv om det finnes rapporter om politibetjenter over hele landet som har vært i samme situasjon.

Bannick sa at hendelsen skjedde tidlig om morgenen 13. desember etter at hun stoppet en bilist for å ha begått et trafikkregelbrudd. Hun er politibetjent i Tavares, og det går en stor motorvei gjennom byen hvor de håndterer mange gjennomreisende.

Hun tilkalte K-9-politiet så hun kunne foreta et søk i kjøretøyet og fant stoff i dollarsedler. Bannick hadde på seg hansker under hele konfiskeringen av fentanyl-stoffet, men etter å ha beslaglagt pulveret, begynte 26-åringen å få pustevansker og følte at hun holdt på å bli kvalt.

Det siste hun husker, er at hun satt i bilen sin og gjorde seg klar til å kjøre tilbake til politistasjonen for å teste narkotikaen. Når andre betjenter hørte henne slite med pusten, fikk de henne ut av bilen og ga henne tre doser Narcan-nesespray.




Politiet blir behandlet som annerangs borgere

Eksperter har sådd tvil om hvorvidt politiet får overdoser av fentanyl bare ved å ta på det, og sier at det skal mer til for å drepe en person. Dr. Gina Dahlem, professor ved University of School of Nursing, fortalte Daily Mail at tilfellene de har hørt om i media, er svært usannsynlige.

– Mens det svært potente syntetiske opiodet kan opptas gjennom huden, vil det kreve ekstremt høye doser og flere timer før en person får en overdose – ikke plutselig, som det skal ha skjedd i noen høyprofilerte tilfeller.

Dette er ikke fentanyl av farmasøytisk kvalitet, sa politibetjent Bannick:

– Jeg håndterer fentanyl ukentlig. Det skjedde ingenting utenom det vanlige som skulle tilsi at jeg ville få panikkanfall. Jeg vet at det ikke var det, sa hun som svar på forslag om at det at hun følte seg uvel, ikke var relatert til beslaget av pulveret.

På spørsmål om studier som har beskrevet at berøring av fentanyl ikke ville være tilstrekkelig til å gi en sterk reaksjon, sa Bannick at de kan være utdaterte:

– Disse studiene fra 2019 og 2020 er kanskje ikke nøyaktige. I laboratoriet går de ikke igjennom det vi gjør i gatene.

– Dette er menneskeskapt fentanyl fra street scientists. Ting endrer seg alltid i disse dager, og narkohandlere må alltid være ett skritt foran oss, sa hun.

Bannick sa at opplevelsen ikke hadde påvirket hennes vilje til å fortsette å utføre slikt politiarbeid og utføre trafikk-kontroller. Hun vet at det er risikabelt, men kan ikke gjøre jobben sin hvis hun er redd, og hun oppfordrer andre til å lære noe av opplevelsen hennes. Hun vet ikke om hun hadde vært her i dag om hun ikke hadde fått Narcan.

Eksperter tror politiet forfalsker fentanyl-overdoser

Rapporter om politi som har fått fentanyl-relaterte skader etter kort eksponering har skapt overskrifter de siste årene, inkludert saker i San Diego, California, Kansas City, Kansas, East Liverpool og Ohio.

Tidligere i år kollapset politibetjent Dallas Thompson fra Kansas City og trengte fem doser Narcan etter å ha kommet i kontakt med en pose som inneholdt piller som ble antatt å være tilsatt fentanyl.

I en sak i august i fjor publiserte San Diego County Sheriff’s Department en video som viser en deputy kollapse etter å ha blitt utsatt for fentanyl under kontroll av kjøretøy. Eksperter og helsemyndighetene fordømte videoen for angivelig å være forfalsket og for å presentere fentanyl-overdoser og virkningen av dem på en feil måte.

– Dette er åpenbart ikke en overdose av fentanyl for noen som faktisk har sett en slik eller vet hvordan de fungerer, og dere burde skamme dere for å fremme denne motbeviste fortellingen som skader folk, tvitret Dr. Ryan Marino, en toksikologi-ekspert.

Politico faktasjekket følgende hendelse i sommer: «A Jackson, Tennessee, employee passed out this morning from handling a dollar bill with fentanyl on it.» De beskrev den som en falsk historie. Interessant er det når Politico skriver følgende:

– Innlegget ble flagget som en del av Facebooks innsats for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon i nyhetsstrømmen. (Les mer om vårt samarbeid med Facebook.)

Kan Norge kanskje forske på dette?

Jeg så på den opprørende videoen et par ganger mens jeg leste ordene til Dr. Marino og Politico om igjen. Det er lett for ekspertene i hvite frakker å uttale seg når deres liv ikke står på spill hver dag.

Men uansett er det veldig vanskelig å forstå hva som foregår i dagens Amerika. Vi kan ikke huske å ha opplevd denne bastante my way or the highway-fremferden fra eksperter. De minner skremmende om debatten rundt covid-19-vaksinen. Ekspertene sier det er sånn det er, og da skal vi tro dem, selv om det motsatte er bevist.

Er dette noe de har forsket på i Norge? Hvis ikke, håper jeg de begynner med det.




 

Daily Mail

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.