Vincent van Gogh (1853–1890).
Olje på lerret, 92,1 x 73 cm, National Gallery, London

Fransk titel: Nature morte: Vase avec quatorze tournesols – Stilleben, vase med fjorten solsikker.

Når vi først er inne på solsikker i kunsten, kommer vi ikke utenom Vincent van Goghs, som finnes i flere varianter, noen tidligere studier, fire hovedversjoner malt i Arles i 1888, og tre replikker av den fjerde, malt i 1889.

Det var dette bildet som ble utsatt for tomatsuppe-attentatet den 14. oktober 2022, utført av angivelig klima-bekymrede ungdommer. Men heldigvis var bildet sikret bak plexiglass, så bare rammen ble lettere skadet, og bildet var på plass igjen senere samme dag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.