Masih Alinejad. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Tre menn er siktet for å ha planlagt å drepe en opposisjonell iransk journalist i New York. Det iranske regimet antas å stå bak.

Det var den iranske journalisten og aktivist Masih Alinejad som var planlagt myrdet av tre menn med bånd til Irans islamske regime.

Masih Alinejad er statsborger i USA, og har hele 8,7 millioner følgere på Instagram. Hun har flere ganger deltatt i nyhetssendinger i USA.

NTB-AFP melder om saken.

Alinejad  er en kjent skikkelse i det iranske eksilmiljøet og er svært kritisk til det iranske regimet, og er derfor regnet for å være både et irritasjonsmoment og en trussel for de islamske makthaverne i Teheran.

Minst to av de pågrepne anklages for å tilhøre en østeuropeisk kriminell gruppe med tilknytning til nettopp Iran. De skal ha fått i oppgave å organisere drapet på Alinejad i New York, opplyser USAs justisminister Merrick Garland fredag.

De tre, som alle er navngitt av departementet, er siktet for å ha planlagt bestillingsdrap og for hvitvasking av penger.

Garland forklarer at den aktuelle journalisten har publisert informasjon om blant annet menneskerettsovergrep, kvinnediskriminering, tortur og henrettelser i Iran, informasjon regimet setter lite pris på å få spredt.

En av de siktede ble pågrepet i New York i fjor. Han befant seg da utenfor boligen til Alinejad og var utstyrt med en rifle, ifølge amerikanske myndigheter.

En annen ble pågrepet torsdag og skal framstilles for retten i en føderal domstol på Manhattan fredag. Den tredje ble pågrepet i Tsjekkia tidligere i januar.

Mange mener en slik sak er med på å styrke inntrykket av regimet i Iran som mer av en kriminell, islamistisk gjeng enn en regjering det er mulig ta seriøst i noen sammenheng.

Les også: 

Iran: Gravid ung­jente dømt til heise­kranen. Hen­rettelsen nær fore­stående

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.