Litteraturhuset har sagt nei til bokbadet for en bok av den svenske kunstneren og forfatteren Rikard Högberg. Tittelen «Old Europe Stop the great replacement» ble for skremmende. Boken skulle presenteres av forlaget Legatum Publishing.

– Et sted må grensen gå, sier Litteraturhusets daglige leder Susanne Kaluza til Subjekt.

– Vi har brukt definisjonen til Encyclopedia Britannica på hva «The Great Replacement» innebærer.

– Da som en del av beslutningen om å si nei til å låne ut våre saler denne gangen.

Her defineres teorien om befolkningsutskiftning som «en ytre høyre-konspirasjonsteori». «The Great Replacement» har blitt latterliggjort og anklages for å være oppmuntring til rasistisk vold, ifølge teksten.

Forleggersjef Tore Rasmussen finner beslutningen underlig.

– At å presentere en bok som tar for seg beviselige endringer av den demografiske sammensetningen i Vesten skulle være hatefullt, er absurd, sier Rasmussen i en pressemelding.

– FN bruker jo selv begrepet «replacement migration» om det som skjer nå.

– Om Susanne Kaluza hadde tatt seg tid til å be om et leseeksemplar før hun avviste oss, da hadde hun oppdaget at boken nettopp handler om tematikken i det aktuelle dokumentet fra FN. Fallende fødselsrater og med en påfølgende eldrebølge som våre politikere prøver å reparere ved en liberal innvandringspolitikk.

Møtet vil allikevel avholdes i et annet lokale mandag 23. januar, ifølge pressemeldingen.

Befolknings­utskiftning pågår – svenskene er snart minoritet i eget land

I pressemeldingen står dette om boken:

«Boken reiser kompromissløst spørsmålet om Europas demografiske skjebne og Den Store befolkningsutskiftningen. Högberg analyserer den sosiale nedgangen for det siste tiår i alle utviklede land. Han viser hvordan moderne liberal ideologi, og kortsiktig egoisme, har ført til erosjon av tradisjonelle verdier — som videre fører til sosial og demografisk nedgang.»

Tore Rasmussen omtales som «omstridt» av Subjekt. Han hadde i sin ungdom i en kort periode tilknytning til Vigrid. Dette er lenge siden, og Rasmussen har innrømmet og beklaget.

Han var også tilknyttet den britiske utgaven av Generasjon Identitet, og ble utvist av britiske myndigheter i 2018.

Susanne Kaluza har en variert bakgrunn, som matpakkekjendis, blogger og forkjemper for kvinners rett til abort, samt støttemarkering for Sumaya Jirde Ali. Hun har også en av stemmene i den norske utgaven av filmen Frost.

Litteraturhuset har tidligere leid ut til Legatum Publishing, da de lanserte en bok om Fridtjof Nansen i mai 2022. Den gangen skrev Subjekt på lederplass:

Heldigvis lar ikke Litteraturhuset seg diktere av aktivister på sosiale medier, ei heller av sittende bystyremedlemmer. Det er klokt og prinsippfast av Litteraturhuset.

Les også:

Le Grand Remplacement: Konspirasjons­teorien som ble realitet

Kjøp billetter til møtet her


Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.