«Kaptein Støre og hans besetning har nådd bunnen», heter det i en kommentar i Dagsavisen torsdag.

Når ei skute når bunnen, er den vanligvis tapt. Da snakker vi totalhavari, et uttrykk som brukes innen sjø- og luftfart for å beskrive et fullstendig havari der hele skipet/flyet går tapt.

Et litt underlig valg av metafor, kanskje, med tanke på at forfatteren er Dagsavisens politiske redaktør.

Skjermdump, Dagsavisen 12. januar 2023.

Når man leser teksten, viser det seg imidlertid at det er ubåten som er Lars West Johnsens metafor. Nærmere bestemt ubåten i filmen «Das Boot»:

Det dramatiske høydepunktet i den tyske filmklassikeren «Das Boot», «Ubåten», er når farkost og mannskap synker og synker et sted utenfor Gibraltar etter ublide møter med fiendtlige synkeminer. Motorløse tar de inn vann og fortsetter nedover i det stummende mørket. Det knaker i sammenføyningene. Vil skroget implodere?

Das Boot bærer. Og heldigvis er det bunn i havet før trykket blir for stort. Skipet legger seg i mudderet på havgulvet, på grunnfjellet.

Og der mener Johnsen at også Ap ligger. Trygt og godt, i mudderet på havets bunn.

Logikken er at nå kan ikke Arbeiderpartiet synke dypere; partiet hviler på grunnfjell.

Hvordan han har kommet til den konklusjonen? Jo, nå skal du høre: Ap steg fra 18,1 til 18,5 på siste måling fra Opinion.

Januarmålinga tyder nettopp på at kaptein Støre og hans besetning har nådd bunnen. Og når man synker hjelpeløst nedover uten å kjenne farvannet − for dette er nytt for dem −, er man selvsagt lykkelig over å nå fast grunn. Jo før jo bedre. Derfor er det å gå fra 18,1 prosents oppslutning til 18,5 som Arbeiderpartiet gjør nå, en slags opptur. De synker ikke. Men det er fryktelig langt opp til overflaten og redningen. Situasjonen er stadig desperat.

Stadig desperat, altså. Men det er lys i tunellen! (beklager at jeg skifter metafor her nede på dypet). Nå er det oppdrift!

0,4, for å være desperat presis.

Eller fire promillepoeng (jeg tror det må være et nyord).

Jeg har ikke tatt meg bryet med å sjekke feilmarginene for denne målingen, men den er garantert større enn 0,4 for Ap.

Husker du hvordan «Das Boot» slutter?

Det gjorde ikke Lars West Johnsen da han skrev sin kommentar. Så han måtte endre litt på teksten sin, etter publisering. Men sannelig fikk han til en øh … artig punchline likevel:

Das Boot får i gang motorene og kommer seg til slutt opp og hjem til havn. Der slutter historien likevel tragisk. Kapteinen drepes og ubåten senkes av fiendens fly. Skipet kan kanskje reddes, men for kapteinen er det ikke håp. Jeg er usikker på hvor det bildet tar oss.

(NB: Undertegnede har måttet gjøre en liten justering av slutten, da filmen endte verre enn han husket.)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.