EU har tilbudt Kina gratis koronavaksiner for å hjelpe mot smitteutbruddet i kjølvannet av at landets strenge restriksjoner ble opphevet.

Tilbudet ble gitt en gang i løpet av de seneste dagene, melder Financial Times.

Initiativet er en del av EUs helsesjef Stella Kyriakides innsats for å få på plass en felles EU-respons på den mulige smittebølgen reisende fra Kina kan føre med seg.

Hun skal også ha tilbudt solidaritet og støtte i form av folkehelseekspertise.

I desember uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at den daværende vaksinasjonsgraden i Kina var utilstrekkelig. Kina har i stor grad tatt i bruk egenproduserte vaksiner mot koronaviruset, og vestlige vaksiner som bruker såkalt mRNA-teknologi er lite brukt.

Biden-administrasjonen presset Twitter til å sensurere sann, men ubeleilig informasjon om covid-19

EUs medlemsland opplever for tiden et overskudd av koronavaksiner på grunn av langtidskontrakter inngått med leverandører, og det er disse vaksinene som kan sendes til Kina, ifølge Financial Times.

Problemet er imidlertid, som Document skrev om tidligere, at de vestlige koronavaksinene ikke lengre er effektive mot den nyeste mutasjonen av viruset.

– BQ. 1.1. er den hyppigst forekommende virusvarianten nærmest «overalt» nå. Den klarer å spre seg nettopp fordi den ikke stanses så godt av vaksinen eller boosteren, forklarte immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland.

Symptomene man får av den siste varianten av viruset beskrives som en mild influensa med forkjølelse og sår hals.

Kina har ennå ikke svart på tilbudet.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.