Storbritannias statsminister Rishi Sunak (v.) i Latvia mandag. Foto: Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Storbritannias statsminister ber Vesten sørge for at Russland ikke får en pause og kan slå tilbake i Ukraina-krigen. Presset må opprettholdes, sier han.

Rishi Sunak var en av statslederne som gikk lengst i sine uttalelser da ti stats- og regjeringssjefer fra de nordeuropeiske landene i ekspedisjonsstyrken JEF møttes i Riga mandag. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant dem som deltar.

– De økonomiske konsekvensene for Russland må fortsatt være alvorlige, sier Sunak.

Han fremholder at Russland ikke må få anledning til å omgruppere etter å ha blitt satt under press på slagmarken i Ukraina.

Sikkerhetsgarantier til Russland

Andre ledere diskuterte Emmanuel Macrons uttalelser om at Russland må få noen sikkerhetsgarantier. Det er uttalelser som har splittet Europa.

– Hvis Russland kan gi en form for sikkerhetsgaranti til sine naboer, hvorfor ikke gi Russland noe tilbake på samme nivå og med samme troverdighet, sier Finlands president Sauli Niinistö.

Det er åtte Nato-land som er med i JEF, i tillegg til Sverige og Finland, som har søkt Nato-medlemskap.

Støre åpner for mer støtte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via videolink på møtet. Han sa at Russland har fått 250 nye Shahed-droner fra Iran.

– Russiske raketter og iranske droner blir gjentatte ganger brukt til å angripe, sier Zelenskyj.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han ønsker økt støtte til Ukraina, slik at ukrainerne i enda større grad skal være i stand til å forsvare seg selv.

– Vi kommer med et klart budskap her i dag om at Norge skal fortsette å støtte Ukraina med betydelige beløp i årene som kommer. Vi fordømmer Russlands angrep på kritisk nasjonal infrastruktur, hvor hensikten ser ut til å være å terrorisere befolkningen i Ukraina. Forsettlige angrep mot sivilbefolkningen og sivil infrastruktur er fullstendig uakseptabelt, sa han etter møtet.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.