Nesten 100.000 nordmenn som stemte på Ap for ett år siden, vil nå stemme Høyre.

En gjennomgang av syv nasjonale målinger de siste to ukene som Gabriel Steinsbakk, som også leverer regnestykker til pollofpolls, har gjort, viser følgende snitt-tall:

  • Målingene hittil i desember viser at Ap mister 119.000 av sine 2021-velgere til borgerlig side. Nær 100.000 av disse til Høyre alene.
  • Ap taper 33.000 2021-velgere til SV og Rødt. Det er dobbelt så mange som Ap hadde tapt i november, men altså bare en firedel av Ap’s tap til høyresiden.
  • Totalt har regjeringspartiene Ap og Sp tapt hele 207.000 velgere fra 2021 til borgerlig side.

Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, sier Ap nå lekker velgere til både høyre- og venstresiden i norsk politikk, skriver VG.

– Ap er i spagaten, hvor de lekker både til høyre- og venstresiden, og uten sammenligning mest til høyresiden. Støre må bestemme hvilken lekkasje det er viktigst å tette, til høyre eller til venstre, sier han og legger til:

– Å miste så mange velgere til høyresiden er mye farligere med tanke på å få flertall i valg, fordi partiene de taper stemmer til på venstresiden, SV og Rødt, tross alt er en del av den rødgrønne blokken og vil aldri sette inn Erna Solberg som statsminister.

Kampen med høyresiden dreier seg om mye om kampen om middelklassen.

– Mange i middelklassen opplever nok at Støre og regjeringen ikke prioriterer dem, og det kan nok handle om hvorfor velgerne forsvinner over til høyresiden. Dette er velgere Ap er avhengige av for å sikre flertall, sier forskningsleder Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, og understreker at dette er spagatens dilemma.

– Det har vært en suksessformel for venstresiden å være opptatt av sosial ulikhet og utjevning, og det lyktes de godt med i valget i fjor ved å fokusere på det.

Listhaug: – LO svikter vanlige arbeidsfolk, er mest opptatt av å beskytte Støre

Jonas Stein mener Arbeiderpartiet under Støre har tapt kampen om middelklassen med den økonomiske politikken som føres.

– Gjennomsnittlig inntekt i Norge er 610.000 kroner. Mange av dem som tjener under 750.000 kroner, er unge og nyutdannede som nok på sikt har ambisjoner om å tjene mer, så jeg tror det er riktig at mange i middelklassen opplever at Ap ikke prioriterer dem økonomisk, og at det er en av årsakene til at de heller vil stemme borgerlig. De har akkurat nå tapt kampen om middelklassen.

Johannes Bergh sier den største utfordringen for Støre er hans mangel på god kommunikasjon og lederskap som folk har tillit til.

– Jeg tror at velgerne ikke opplever at Støre har gitt tydelige nok svar om strømkrisen og inflasjon og de økonomiske spørsmålene folk er opptatt av. De vil ha retning og tydelige løsninger. Det handler delvis også om kommunikasjon, sier Bergh, som mener den eneste muligheten Støre har for å kunne vinne velgerne tilbake, er å vise lederskap på høyt nivå.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.