Forrige måned ble det kjent at britenes kong Charles (73) har bestemt seg for å forby den franske delikatessen foie gras (gåselever) fra alle kongelige residenser i Storbritannia.

Nå ønsker dyrevernsorganisasjonen PETA et tilsvarende forbud mot gåselever på slottet her hjemme, skriver Dagbladet.

Kong Charles har lenge vært en motstander av retten, og som prins innførte han forbud mot foie gras i sitt hjem.

Grunnleggeren av PETA, Ingrid Newkirk, skriver følgende til kong Harald i et åpent brev:

«Nå som Storbritannias kong Charles har bannlyst foie gras fra Buckingham Palace, vil du være så snill å følge hans eksempel, ved å innføre et foie gras-fri prinsipp i dine boliger?»

Newkirk skriver videre at de gjerne sender et vegetarisk alternativ, faux gras, til kongen for en prøvesmak.

Fransk gåselever produseres og tilvirkes særlig i Alsace, Gers, Périgord og Les Landes. Andre land med gåseleverproduksjon er Ungarn, Østerrike, Polen og Israel.

Gjessene som brukes til gåseleverproduksjon, får liten bevegelsesfrihet, og de overfôres på en slik måte at leveren blir ekstra stor, opp til 1–1,5 kg.

Dette får dyrevernere til å reagere.

«I flere land, deriblant Norge, er tvangsforing av dyr ansett som dyremishandling og derfor ulovlig», opplyser PETA i brevet til kongeparet.

Ifølge organisasjonen har folk, luksusrestauranter, og hele regioner sagt nei til foie gras. Ifølge dem så har flere franske byer, inkludert Lyon, nylig vedtatt et forbud mot å servere det på offisielle tilstelninger, middager og mottakelser.

«Vi oppfordrer Deres Majestet til å følge etter, ved å forby foie gras i dine kongelige residenser. En slik medfølende handling ville bli feiret i Norge og ut over landets grenser», skriver Newkirk avslutningsvis.

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, mener det ikke er behov for et slikt forbud.

«Det har ikke vært servert foie gras på Slottet på svært mange år. Det har derfor ikke vært relevant å ta opp denne problemstillingen på prinsipielt nivå», skriver kommunikasjonssjefen i en e-post.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.