En tysk soldat gjør klar skyts under en artilleriøvelse sammen med US Army i Grafenwöhr den 20. juli 2022. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Ved statsministerens kontor i Tyskland ble det mandag avholdt et nokså uvanlig møte, der temaet var hvordan Tyskland kan få fart på produksjonen av militær ammunisjon.

Problemstillingen er mer akutt enn før fordi vestlige land, også Tyskland, vil hjelpe Ukraina militært i krigen mot Russland. Men det tyske forsvaret antas i informerte kretser å ha lite ammunisjon, og det viser seg at det er vanskelig å produsere mer innenlands.

En forsvarsekspert opplyste mandag til Der Spiegel at det knapt finnes produksjonslinjer igjen for ammunisjon i Tyskland, i alle fall ikke hva angår artilleriammunisjon.

Tirsdag kan Die Welt avsløre at Tyskland avhenger av Kina for å lage ammunisjon.

Et viktig råstoff i produksjonen av drivladninger er nemlig linters, et materiale bestående av korte fibre som er et biprodukt av bomullsproduksjon. Og Tysklands hovedleverandør av linters er altså Kina. Tyskerne skal heller ikke være alene om dette i Europa.

Hvis Tyskland skal produsere mye mer ammunisjon for å levere til Ukraina, er de med andre ord avhengige av velvilje fra Kina – hovedalliert med Russland, som har invadert Ukraina.

Levering av linters fra Kina går imidlertid ikke like raskt som før. Mens det før kunne ta tre måneder, går det nå seks til ni måneder fra bestilling til levering.

Uavhengig av Ukraina-krigen har Tyskland uansett outsourcet deler av sin nasjonale sikkerhet til Beijing-regimet, en strategisk utfordrer til Vesten, som Tyskland muligens er en del av.

Nyheten reiser spørsmål om hvor mange vestlige land som befinner seg i et lignende avhengighetsforhold, samt hvorvidt Kina kan tenkes å utnytte dette strategiske fortrinnet til Russlands fordel – at de gjør det til egen fordel, er liksom ikke noe å lure på.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.