Aktor vil bøtelegge en jyde for å ha sendt sin egen sæd til kvinner som ønsket seg barn.

En 54 år gammel mann fra Midtjylland satt denne uken på tiltalebenken i Herning, tiltalt for å ha distribuert sin egen sæd til minst fem kvinner fra oktober 2017 til mars 2020, uten å ha de nødvendige tillatelser.

Dette er ifølge tiltalen, en overtredelse av den danske vævsloven. Håndtering av vev og celler – herunder sæd – skal kun skje med tillatelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vævsloven er blant annet ment å sikre at det ikke overføres sykdommer når mennesker behandles med donert vev og celler.

Forhenværende legal donor

Mannen som tidligere har fungert som donor i en sædbank, skal ha opprettet en egen hjemmeside hvor han tilbød sæd på privaten. 

Forsvareren forklarte at tiltalte først og fremst har vært på tilbudssiden til lesbiske par som ønsket en graviditet. Mannen møtte i retten iført sort T-skjorte, regnbuefarvet skjerf og klokke med regnbuefarvet rem, skriver EkstraBladet.

Under rettsmøtet spurte aktor hva tiltalte – som har innrømmet de faktiske forhold – ønsket å oppnå.

– Å gjøre en forskjell. Det er egentlig det det handler om. Donasjonene har vært gratis. Det har til og med vært en underskuddsforretning, forklarte han.

Forsvareren mener det ikke er tale om distribusjon i vævslovens forstand da denne først og fremst er rettet mot å regulere næringsvirksomhet. Videre mener forsvareren at loven ikke gjelder om det er et personlig forhold mellom donor og mottager.

Sto frem på TV

Under rettsmøtet berettet tre vitner om et nært forhold til tiltalte. Han skal blant annet ha deltatt i navnefester for barna han har bidratt til å sette til verden – og han sendte flere smilende blikk til vitnene som overvar rettsmøtet.

Aktor var uenig i at personlige relasjoner har betydning i lovens forstand.

Styrelsen for Patientsikkerhed anmeldte mannen etter at han sto frem i en TV 2-dokumentar og viste hvordan han gikk frem.

Dommeren opplyste at dom vil bli avsagt mandag 28. november. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om bot på minst 40.000 kroner, mens forsvareren argumenterer for frifinnelse.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Kjell Skartveits bok!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.