Turbinene i Keyenberg vindpark nær den tyske energigiganten RWEs dagbrudd Garzweiler i Nordrhein-Westfalen, fjernes for å gjøre plass for utvinning av brunkull.

Vindparken består av åtte turbiner. Den første turbinen ble demontert i forrige måned og de øvrige forventes å bli fjernet i løpet av neste år; demonteringen er basert på fremdriften i dagbruddsgruven.

Energisikkerhet foran vind

Turbinene er bygget for over tyve år siden og produserer omtrent én MW energi pr. time ved en vindhastighet på 15 mps, det er omtrent en sjettedel av hva siste generasjons turbiner klarer. Subsidieringen av turbinene opphørte etter tyve års drift.

Den opprinnelige avtalen om å bygge Keyenberg vindpark inkluderte en bestemmelse om demontering av turbinene for å gi plass til gruveutvidelse.

Garzweiler har en årlig produksjon på 25 millioner tonn brunkull, ifølge Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk, RWE AG, Tysklands nest største energiselskap.

Reserver til 2045

Selskapet anslår at brunkullreservene i området kan vare frem til 2045. Kullet som utvinnes går hovedsakelig til Kraftwerk Neurath.

Bruddet var i utgangspunktet begrenset til et område på 66 kvadratkilometer i området Garzweiler 1. Komplekset ble utvidet i 2006 med Garzweiler 2 i et område på 48 kvadratkilometer.

Befolkningen i kommunene i området som ligger 30-40 kilometer nordvest for Köln, har måttet flytte som følge av utvidelsen av Garzweiler-feltet. 

Lützerath. Foto: Wikimedia Commons

Klimaaktivister har okkupert den fraflyttede landsbyen Lützerath og gjort den til en symbolsk slagmark for Tysklands klimaaktivister. Politiet regner ikke med å kunne kaste ut okkupantene før i slutten av februar neste år. 

– I lys av at den nødvendige forberedelsestiden er flere uker, er tidsvinduet for en ansvarlig og teknisk godt forberedt aksjon allerede stengt for dette året. Politisjef Dirk Weinspach i Aachen

Utvidelsen av brunkull-feltet viser vilje til å prioritere energisikkerhet høyere enn såkalt fornybare energikilder under energikrisen Europa opplever.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.