Den EU-kritiske alternative energikommisjonen foreslår i sin sluttrapport at Norge tar tilbake kontrollen over strømkablene til utlandet.

Alternativ energikommisjon (AEK) foreslår at Norge må ta tilbake statlig/offentlig kontroll over omsetningen av norskprodusert strøm og utvekslingen av strøm med andre land, skriver VG.

De to gamle LO-kjempene Jan Davidsen og Gerd-Liv Valla er sentrale i kommisjonen, og Davidsen sier til avisen at det viktigste kravet er at Norge må få tilbake den politiske styringen over kraftsektoren.

– Vi mener det kan gjøres via forhandlinger med EU og Storbritannia for å sikre at Norge tar tilbake kontrollen over kraftflyten via utenlandskablene, sier Davidsen.

Kommisjonen er også åpen for å diskutere kjernekraft og vil også at norske strømpriser skal frikobles fra det europeiske strømprissystemet, og at staten skal overta strømsalget fra strømselskapene.

Men Støre-regjeringen bare fnyser av disse forslagene.

– Denne kommisjonen vil tilbake til en virkelighet som ikke lenger finnes, sier statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet.

AEK springer ut av Industriaksjonen, som har kjempet mot utenlandskabler og EUs energidirektiver.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.