NTB

Senterpartiet (Sp) foreslår i sitt forslag til nytt partiprogram å ikke fornye de to eldste strømkablene til Danmark som snart pensjoneres.

Levetiden på disse kablene går mest sannsynlig ut i 2026, skriver VG.

– Mange bekymrer seg for strømprisene, og vi har ikke kontroll over hvordan utenlandskablene brukes. Norge kan ikke selv bestemme hvor mye strøm som sendes ut, da dette er underlagt EUs lovgivning. Det tar vi nå tak i, sier Per Martin Sandtrøen (Sp) til VG.

Sandtrøen og Gro-Anita Mykjåland utarbeider partiprogrammet for neste stortingsperiode og forventer stor støtte for forslaget.

Mykjåland mener at Norge trenger mer fornybar kraft, men at bygging av nye kabler vil redusere motivasjonen for å utvikle mer fornybar energi i Norge. I tillegg vil kabelkuttet styrke norsk industri og bidra til lavere strømpriser, mener hun.

Norge har i dag 17 strømkabler til utlandet, og de to eldste mellom Norge og Danmark har en samlet kapasitet på 500 MW.

Nikolai Astrup fra Høyre mener Sp er uansvarlig ved å avvise fornyelsen av kablene uten en grundig konsekvensutredning.

– Norge kommer til å bli mer avhengig av import fra våre naboland fordi vi styrer mot et kraftunderskudd i Norge, sier han.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.