Joe Biden ser på Barack Obama etter å ha signert en eksekutivordre i Det hvite hus den 5. april 2022. Tilstede er også Kamala Harris, Angie Craig, James Clyburn og Nancy Pelosi. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB.

Hvis man ser bort fra at millioner av amerikanere allerede har avlagt poststemmer, må man si at tirsdagens mellomvalg blir det viktigste på hundre år. Slikt pleier journalister og kommentatorer å si hver gang det er valg, men i morgen er det virkelig særlig viktig.

For første gang på flere generasjoner går partiet som sitter med makten, Demokratene, til valg på en påstand om de politiske motstanderne deres – som omfatter rundt halvparten av befolkningen – utgjør en trussel mot demokratiet.

Det blir et interessant politisk eksperiment: Kan man vinne et valg uten å ville diskutere konkret politikk – for eksempel inflasjonen, den eksploderende kriminaliteten, den vidåpne grensen eller de 100.000 narkodødsfallene – og kun ved å kalle sine politiske motstandere for Satans yngel?

Det demokratiske partiets strategi er fullt ut forståelig i en situasjon hvor det siden Joe Biden tok hovedrollen har styrt over en politikk som er blitt betegnet som «managed decline» – et bevisst styrt forfall som utspringer av det den engelske filosofen Roger Scruton kalte oikofobi, hat til ens eget hjem.

De demokratiske makthaverne anser det gamle USA som en ondskapsfull konstruksjon som skal elimineres. USA skal ikke være en stormakt, befolkningen skal gjøres fattigere, kjernefamilien og alle vante forestillinger om biologiske kjønn skal oppløses, ytringsfriheten avskaffes, og statens maktapparat skal pusses på politiske motstandere.

USA står nå i en situasjon hvor regjeringspartiet påstår at demokratiet er en trussel mot demokratiet. Republikanske velgere er ikke medborgere med andre politiske prioriteringer enn Demokratene, men utskudd som forvolder skade. Det er sånn man behandler virkelige og antatte politiske motstandere i et diktatur. Hensikten er å fremkalle en tilstand av frykt.

I en situation hvor regjeringen, statens institusjoner og nesten alle medier samarbeider for å holde sine motstandere nede, er det vanskelig å stole på meningsmålingene. Mange tør ikke si at de vil stemme Republikansk, for de vet ikke om den som ringer, melder dem til FBI eller lar det falle et ord i banken eller til arbeidsgiveren.

Demokraterne har helt rett: Demokratiet er truet, og det er Demokratene som truer det.

Hvis det under slike omstendigheter lykkes Republikanerne å få flertall i Representantenes Hus og kanskje i Senatet, vil det være en seier for demokratiet.

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.