Dagbladets journalister har besøkt den demokratiske statsadvokaten i West Palm Beach, Dave Aronberg.

Han tror det kan gå ganske kort tid etter mellomvalget 8. november før myndighetene slår til mot Trump.

Justisdepartementet er stille og venter til etter valget. De har interne retningslinjer om ikke å påvirke valg, sier Aronberg til Dagbladet.

Selv om Trump ikke er på valg i år, dominerer han valgkampen med svære folkemøter til støtte for republikanske kandidater rundt omkring i USA.

Aronberg er ikke selv involvert i etterforskningen, men mener det er svært sannsynlig at Trump blir tiltalt etter de tre punktene som er nevnt i ransakingstillatelsen.

– Det handler om ulovlig oppbevaring av sensitive myndighetsdokumenter. Det kan straffes med opptil ti år i fengsel. Så er det et punkt om å hindre justismyndighetenes arbeid. Det kan bli en stor smell og straffes med opptil 20 år i fengsel. Og så er det et punkt om feilhåndtering av dokumenter, som kan straffes med opptil tre års fengsel, forklarer Aronberg.

Statsadvokaten mener at en rettssak mot Trump kan bli et stort problem for USA, for han mener at ekspresidenten er polariserende og kan komme til å kunngjøre at han stiller som presidentkandidat igjen i 2024.

Twitters juridiske toppsjef sparket ut Trump etter allmøte med 5200 ansatte

Det vil da oppstå en situasjon hvor USA får en presidentkandidat som samtidig sitter på tiltalebenken.

– En tiltale mot Trump kan rive landet i stykker, så man må virkelig vurdere om det er verdt det, sier Aronberg, og utdyper:

– Inneholder dokumentene atomhemmeligheter? Er det navn på amerikanske ressurser og kilder i andre land? Er det informasjon som setter landets nasjonale sikkerhet i fare? Dersom det bare er kjærlighetsbrev fra Kim Jong-un, kommer de ikke til å ta ut tiltale, men alle indikasjoner tyder på at det er alvorligere.

Heksejakt

Det fremstår som en regelrett heksejakt på den tidligere presidenten, siden han saksøkes overalt.

Forretningsvirksomheten hans i New York er saksøkt for 250 millioner dollar for anklager om bedrageri og skatteunndragelser over mange år.

Trump etterforskes også for en mulig rolle i det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar 2021.

I Georgia er Trump under kriminaletterforskning for påståelig å ha forsøkt å presse lokale folkevalgte til å omgjøre valgresultatet i 2020.

Dagbladet hevder videre at da Trump flyttet til West Palm Beach i januar 2021, var mange naboer negative og protesterte.

De hevder også at det var frykt for at høyreekstreme personer knyttet til organisasjoner som The Oath Keepers eller Proud Boys skulle etablere seg i byen fordi Trump flyttet dit.

Dette har ikke skjedd.

– Han forlater ikke ofte Mar-a-Lago, så vi har egentlig ikke hatt noen problemer. Bystyret gikk med på at han kunne få bo på Mar-a-Lago, som egentlig var regulert som en klubb, sier Aronberg.

 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.