21 prosent av tyskerne er delvis enige i denne påstanden, viser undersøkelsen som er utført av Center für Monitoring, Analyse und Strategie (CeMAS).

Tyskernes holdning til krigen i Ukraina har derfor endret seg betydelig siden april, da 12 prosent av de spurte mente at Russland ble tvunget til å gå til krig, mens 17 prosent var delvis enige i dette.

Stadig flere tyskere slutter dermed opp om Russlands syn på bakgrunnen for krigen, ikke minst i det østlige Tyskland, viser undersøkelsen.

Hver tredje spurte øst i Tyskland gir Nato skylden for den russiske invasjonen av Ukraina, mens 16 prosent vest i Tyskland deler dette synet.

Det samme mønsteret gjør seg gjeldende på spørsmål om hvorvidt Russlands president Vladimir Putin nå har tatt opp kampen mot en global elite som driver et spill bak kulissene, slik russisk propaganda hevder. 27 prosent av østtyskerne mener dette stemmer, mens 16 prosent av vesttyskerne er av samme oppfatning.

CeMAS mener resultatet av undersøkelsen gir grunn til bekymring og etterlyser en debatt i Tyskland om «hvordan man kan møte den økende flommen av desinformasjon».

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.