Norge gir 100 millioner kroner til Moldova for å hjelpe regjeringen med gasskjøp. Landet er under sterkt press fra Russland.

– Jeg har i dag hatt en samtale med Moldovas statsminister Natalia Gavrilita, som står i en kritisk situasjon. Regjeringen ønsker samarbeid med Europa, men er under sterkt press fra Russland, med uro igangsatt av prorussiske krefter, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han sier at Norge vil hjelpe Moldova med å skaffe gass fra andre kilder enn Russland.

– Vi lover 100 millioner kroner til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania, sier Støre.

Pengene blir bevilget over budsjettet til Utenriksdepartementet.

Demonstrasjoner

Den siste tiden har tusenvis demonstrert i Moldovas hovedstad Chisinau mot regjeringen i landet.

Bakgrunnen har blant annet vært stigende gasspriser, spesielt på gass som blir kjøpt fra Russland. Russland har nylig også kuttet gasstilførselen.

Den korrupsjonsdømte opposisjonspolitikeren Ilan Shor har satt i gang demonstrasjonene, ifølge Reuters. Han bor i eksil i Israel og ble onsdag satt på USAs sanksjonsliste.

USA: Korrupt oligark

USA omtaler ham som en oligark på rømmen.

– Shor har jobbet sammen med andre korrupte oligarker og Moskva-baserte virksomheter for å skape politisk uro i Moldova og prøver å undergrave landets EU-søknad, skriver USAs utenriksminister Antony Blinken i en pressemelding.

Han beskylder opposisjonspolitikeren for å ha hjulpet Russland med å påvirke valget i Moldova.

Dagens regjering i Moldova kom til makten etter valget i 2020 med Europa-vennlig politikk og planer mot korrupsjon.

Likhetstrekk til Ukraina

Støre sier han ser likhetstrekk til Russlands framferd i Ukraina i årene før krigen.

– Det er noen klare kjennetegn. Det er viktig at vi klarer å se dem tidlig og gjøre det vi kan for å støtte de riktige kreftene, sier statsministeren.

– Nå har de en regjering som ønsker et åpent samarbeid med Europa, men som er i en vanskelig situasjon fordi de blir fratatt energi, sier Støre.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.