Oslo kommune bygger ny reservevannforsyning. Foto: Javad Parsa / NTB

En rekke norske kommuner planlegger store økninger i vann- og avløpsavgiftene framover. I Oslo vil avgiften øke med 3.500 kroner for gjennomsnittshusholdningen.

Det er ikke bare strøm- og drivstoffpriser som vil gjør hverdagen vanskelig for mange de neste månedene. Nå skal det smelles kraftig på regningene for vann- og avløp også.

NTB melder om saken.

En undersøkelse KS har gjennomført blant norske kommuner, viser at 60 prosent av kommunene som har svart planlegger for en økning i vann- og avløpsgebyrene på mellom 10 og 20 prosent, skriver NRK.

– Rentene øker og prisveksten er høy. I tillegg har det vært gjennomført mange store investeringer i vann og avløp, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

Så i stedet for å bidra til å dempe denne utviklingen ved å holde igjen og kutte egne marginer, ønsker kommunene å bidra til at det hele blir enda verre for innbyggerne.

I Oslo legges det nå opp til en økning på mer enn 16 prosent neste år, og i årene som følger. På fire år vil en gjennomsnittlig Oslo-husholdning få en regning som øker med 3.500 kroner.

Trondheim legger opp til en økning av avgiften på vann, avløp, feiing og renovasjon med rundt 1.700 kroner for gjennomsnittshusholdningen, Stavanger øker med 24 prosent for vann og 12 prosent for avløp.

Mye av bakgrunnen er rente- og prisstigningen, men det har også vært en rekke store prosjekter på området. Oslo bygger blant annet en ny reservevannforsyning som har lidd under en mye omtalt kostnadssprekk. Her har det rødgrønne Oslo-byrådet, og spesielt MDDG, en sentral rolle for at det gikk så galt som det gjorde. Se link til sak om dette under.

Prinsippet på dette området er såkalt selvkost – at økte utgifter til utbedring og utbygging av vann- og avløpssystemer temmelig automatisk legges på innbyggernes gebyr.

Les også:

Lan Marie Berg mente det var riktig å ikke informere om milliardsmellen

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.