Mange av dronene som de siste månedene er blitt observert i Norge, er mest sannsynlig russisk etterretning. Dette tror norske myndigheter.

Til Aftenbladet sier statsminister Jonas Gahr Støre at Norge er en rettsstat, så han vil ikke konkludere i en pågående drone-etterforskning.

Men andre folk kan gjerne konkludere, ifølge Støre.

– Så får folk konkludere selv når sju russere er arrestert, og PST har overtatt etterforskningen. Vi ser på en del av de truslene som dukker opp. De er ofte fornektbare. Det betyr at man ikke kan si presist hvem som står bak, sier han.

Så spørs det hva Støre mener det betyr for denne konklusjonen at fire av de syv russerne nå er løslatt, siden mistanken mot disse er sterkt svekket.

De fire russiske statsborgerne som ble varetektsfengslet i Nordland 13. oktober, er løslatt.

Personene har forklart at de er turister, og politiet opplyser at denne teorien nå er styrket.

Politiet har nå gått gjennom bildematerialet og har foreløpig ikke funnet bilder av skjermingsverdige objekter. (NTB)

I krigens tåke er det for mange konklusjoner som kommer for fort. Selvfølgelig er det fullt mulig, kanskje også mest sannsynlig, at enkelte av dronene utfører oppdrag for russisk etterretning. Men foreløpig vet vi ikke dette helt sikkert.

Dronene har svevet over norske oljeplattformer, kraftinstallasjoner og flyplasser siden midten av september. Sist torsdag var det Europas største prosessanlegg på Kårstø i Tysvær som ble rammet.

Aftenbladet skriver at de kjenner til at myndighetenes hovedhypotese er at det er russisk etterretning som står bak deler av droneaktiviteten. Dette er en naturlig hypotese, gitt krigen i Ukraina, som truer med å utvide seg til en krig mellom Russland og Nato.

Men i en slik situasjon så får man håpe man ikke utelukker andre muligheter. Nå er tross alt over halvparten av de mistenkte russerne sluppet fri.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.