NTB sendte kl. 07.26 ut melding om at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har avslørt planer om å slå ut deler av norsk kraftnett. En drøy halvtime senere, kl. 08.02, kommer korrigeringen om at det gjelder «tidligere» og i en senere versjon kl. 08.09 om at det er «opp gjennom historien».

Men da har historien gått på Dagsnytt kl. 08 med en bemerkning om at det kanskje ikke bør få jobbe russere i norsk kraftforsyning.

Det var assisterende direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Vigdis Grønhaug, som sa dette i et foredrag på NVEs  energidager torsdag,

– Det finnes neppe noe annen livsviktig virksomhet hvor samfunnet kan lammes i lang tid med enkle midler, sa Vigdis Grønhaug, som er assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) under NVEs Energidager torsdag, ifølge Teknisk Ukeblad.

Der sa hun at sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet.

NSM understreker overfor NTB at det ikke nylig er avslørt slike planer, og at det er snakk om tilfeller opp gjennom historien.

Grønhaug sa ikke hvor lenge siden det er blitt avslørt slike planer og hvor mange ganger det har skjedd. Men hun var spesifikk på at russere ikke burde kunne jobbe i kraftbransjen. Hun sa at «vi vet at det jobber russere der» og karakteriserte dem som en innsidetrussel.

Hun mener bransjen blant annet må spørre seg om hvor mange russere som jobber i kraftsektoren i Norge i dag, og hvor mye kinesisk teknologi som benyttes.

– Vi vet at det jobber russere der. De er jo da en innsidetrussel. De kan lett få tilgang på informasjon om de viktigste verdiene i kraftsektoren, som kan utnyttes av Russland. Det er den store risikoen, sier Grønhaug til Teknisk Ukeblad.

Man kan stille spørsmål ved klokskapen i å være vag på datoer, men konkret på at russerne utgjør en «innsidetrussel».

Indirekte fikk hun kritikk av sjefen for sikkerhet i kraftforsyningen i NVE, som påpekte at Norge har et robust kraftnett som ikke er lett å slå ut.

Kristian Markegård, ansvarlig for sikkerhet i kraftforsyningen i NVE, mener på den annen side at Norge har en robusthet i kraftforsyningen som mange vil misunne oss.

– Det finnes ikke én bryter som tar ut kraftsystemet vårt, heller ikke deler av det. Vi har redundans, godt nett og god beredskap. Vi har også bemannede driftssentraler som vil oppdage uregelmessigheter, sa Markegård i sitt innlegg. (NTB)

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.