Opptil 30 tidligere militærpiloter antas å ha reist for å trene opp medlemmer av Kinas militære, skriver BBC. Nå sender Storbritannia ut et etterretningsvarsel for å advare tidligere piloter mot å jobbe for Kina.

En talsperson fra det britiske forsvarsdepartementet sier til AFP at det ikke bryter med britisk lov å bidra med opplæring i Kina, men at de vil gjøre tiltak for å hindre slik rekruttering, blant annet gjennom et nytt lovverk.

Det er forbudt for både tjenestegjørende og tidligere militærpersonell å dele statshemmeligheter med utenlandske makter.

Store summer

– Det er lukrative summer som blir tilbudt til folk. Penger gir en sterk motivasjon, sier en vestlig tjenesteperson. Noen av summene blir antatt å være så høye som nær 3 millioner kroner i året.

– Vi gjør tiltak for å fraråde nåværende og tidligere piloter fra å bli rekruttert, og vi ønsker å unngå enhver oppfatning fra Kina om at vår tidligere taushet i denne saken er tolket som aksept eller godkjenning av slik aktivitet, sier tjenestepersonen.

Pilotene blir blant annet brukt for å hjelpe kineserne å forstå hvordan vestlige fly og piloter jobber.

Tredjepart

Ifølge den vestlige tjenestepersonen jobber Kina aktivt med å rekruttere piloter fra både Storbritannia og andre land. Blant annet bruker Kina en tredjepart for å kontakte pilotene, inkludert et selskap som er basert i Sør-Afrika, skriver Sky News.

– Alle tidligere britiske militærpiloter som har sagt ja til å lære opp og trene kinesiske piloter styrker nesten helt sikkert Kinas militære kunnskap og kapasitet, sier den vestlige tjenestepersonen.

Kinesiske myndigheter har ikke svart på AFPs forespørsler om kommentar.

 

Kjøp billetter til møtet her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.