Mannen ble dømt til nesten tre års fengsel for grov skatteforbrytelse. Ifølge SVT betalte han en annen mann som måtte sone fengselsstraffen med falsk identitet. Hendelsen etterforskes nå som urettmessig frihetsberøvelse av særskilte undersøkelser i kriminalomsorgen.

Mannen fra Uppsala drev sammen med andre menn en omfattende ulovlig produksjon av vannpipetobakk og unnlot å betale skatt. Deres ulovlige aktiviteter ble avslørt ved hjelp av hemmelig kameraovervåking, og da Økokrim slo til mot mennenes lokaler, ble det funnet nærmere 800 kilo vannpipetobakk.

Men nå har det kommet frem at mannen som befant seg i Svartsjöanstalten utenfor Stockholm ikke var rett person. Den domfelte Uppsala-beboeren skal ha betalt en annen mann for å møte opp i fengselet med falsk identitet og sone, ifølge SVTs opplysninger.

Kriminalomsorgsdirektør Sandra Hultgren Stenström bekrefter at de har overlatt saken til seksjon for spesielle undersøkelser ved Kriminalomsorgen.

– De ser på hva som har skjedd og hvordan det kunne skje, sier hun, men ønsker ikke å gå inn på noen detaljer.

Hendelsen etterforskes nå som urettmessig frihetsberøvelse av spesielle etterforskninger. Men heller ikke etterforskeren ønsker å gi noe mer informasjon om hvor lenge feil mann var innelåst eller hvordan den ble oppdaget.

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.