– Det er totalt overraskende og kommer som et øksehogg, sier Finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune om at investeringstilskuddet til bygging av sykehjemsplasser fjernes i forslaget til nytt statsbudsjett. – Nå må vi låne over en milliard ekstra for å bygge nødvendige helsebygg. Også Pensjonistforbundet reagerer.

– Det mest dramatiske i dette budsjettet er at regjeringen foreslår å fjerne dagens investeringstilskudd til bygging av sykehjemsplasser og andre bygg for levering av helsetjenester. Fjerning av tilskuddet vil gi oss behov for et ekstra låneopptak på om lag 1,1 milliard de kommende årene, sier finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til Adresseavisen.

– Kom dette overraskende?

– Totalt overraskende. Ingen hadde en anelse om at dette var på trappene. Jeg har kontaktet KS som vanligvis har god dialog med regjeringen, men dette kom helt overraskende også på dem. Dette burde vi hatt bedre dialog om – i stedet for at det kommer som et øksehogg.

Også Pensjonistforbundet reagerer kraftig på kuttene. I en pressemelding skriver de følgende:

Allerede i dag står mange på venteliste for omsorgsbolig eller sykehjemsplass og behovet blir ikke mindre når antall eldre over 80 år er økende.

Fattigere enn de fleste i EU

– 80 prosent av enslige minstepensjonister lever under EUs fattigdomsgrense, og vi er inne i en dyrtid som rammer de med lave pensjoner hardt. Derfor er vi skuffet over at regjeringen ikke prioriterer disse i statsbudsjettet for 2023, sier Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet.

Davidsen er også oppgitt over at Eldreombudet legges ned i 2023. Regjeringen argumenterer med at Eldreombudets funksjon delvis dekkes av pasient- og brukerombudene i fylkene.

– Argumentet holder ikke. Eldreombudet er et nasjonalt ombud for alle eldre, mens pasient- og brukerombudene er lokale tilbud for mottakere av helse- og sosialtjenester. Driften av eldreombudet koster kun om lag 10 millioner kroner i året. Det fremstår derfor som smålig å legge det ned, sier Davidsen.

Milliardsmell for Trondheim: – Det er totalt overraskende og kommer som et øksehogg (Adresseavisen)

Les også:

20 kommuner mangler kontanttjenester

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.