Statsminister Jonas Gahr Støre (midten), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og utenriksminister Anniken Huitfeldt under Oslo Pride. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Et av mange nokså oppsiktsvekkende og kostbare påfunn i statsbudsjettet er å dele ut vesentlig mer penger til fenomenet Pride. I Oslo skal økte skatter brukes til å sponse «tidenes festival».

Mange opplevde årets Pride-feiring som i overkant omfattende. I lang tid var mediene nærmest tapetsert med stoff om Pride,  gater og bygninger var dekorert med vimpler og flagg og politikerne opptrådte som om dette var verdens viktigste spørsmål gjennom alle tider.

Men dette var visst bare begynnelsen på den Pride-fremtiden myndighetene ser for seg. For nå lover Støre-regjeringen å doble støtten til den allerede nokså massive Pride-festivalen i Oslo. Nå blir det «Pride for alle penga».

Avisa Oslo  (betalingsmur) skriver om saken:

Regjeringen øker støtten til skeive organisasjoner. Nå lover Oslo Pride å bruke pengene på tidenes Pride-markering neste år.

Det er et ikke ubetydelig beløp som nå skal avsettes til såkalte skeive formål:

I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å øke støtten til skeive organisasjoner med 15 millioner kroner. Det er nær en dobling fra 2022.

Pengene skal også drysse på Oslo Pride. I forslaget foreslås det at driftsstøtten organisasjonen får, økes fra en til to millioner.

– Dette er vi veldig glade for, sier Dan Bjørke, leder i Oslo Pride

Bjørke forteller til avisen at Oslo Pride har opplevd et enormt engasjement, og mange som ønsker å bidra etter masseskytingen i Oslo i juni.

– Den ekstra bevilgningen fra regjeringen gir oss en anledning til å styrke festivalen, og lage tidenes festival. Det er det mange som har et behov for nå. Etter terroren, så ble mange ble redde og urolige. Mange stilte seg spørsmålet om det var plass til dem i Oslo. Det skal vi tydelig si at ja det er det, sier Bjørke.

Han mener pengene vil bidra til at neste års markering blir «tidenes Pride»:

– Til neste år så tror vi at vi skal mobilisere til en større parade enn noen gang før, og vi skal gjøre festivalen enda mer inkluderende. Jeg tror engasjementet fra samfunnet, politikerne, næringsliv og idretten kommer til å være høyere enn før, og det er disse pengene et signal om, sier Pride-sjefen.

Det er en glad Bjørke som snakker med Avisa Oslo torsdag formiddag. Han er tydelig på hva pengene skal gå til:

– Oslo Pride handler om å gi et signal til samfunnet om hva slags samfunn vi vil ha. Det har ikke vært lett å vise tydelig nok de siste to årene, men nå skal disse pengene bidra til å sende tidenes tydeligste signal, avslutter han.

I statsbudsjettet økes skattene samlet sett med ca. 46 milliarder kroner. Hovedbegrunnelsen for dette fra regjeringen er at det er viktig for felleskapet, for å opprettholde kvaliteten på tjenester knyttet til skole, helse, eldreomsorg og andre grunnleggende formål i velferdsstaten.

Ikke alle vil forstå at nye, tosifrede millionpåslag til Pride-fester inngår i en slik betraktning.  Det er så langt ikke lagt frem undersøkelser som viser at en forsterket Pride-satsning er noe folkekrav.

Det er allment kjent at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) er spesielt opptatt av nettopp de skeives rettigheter. Hun har selv profilert seg nokså tydelig i denne saken.

En økt satsning på og prioritering av Pride-festligheter, vil nødvendigvis gå på bekostning av andre formål der det er behov for støtte fra det offentlige.

Det kan stilles spørsmål ved om en åpenlys budsjett-favorisering av personlige hjertesaker og venner i visse, relativt smale  miljøer, er innenfor rammene av hva en statsråd kan bedrive i kraft av sin posisjon.

Les også: 

Det er på tide å bekjempe Pride-tyranniet

 

Bestill fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.