Oslo Pride Parade 2019.  Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen  får begge lov til å være akkurat «den de er». Foto: Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen gir Oslo Pride en halv million kroner for å markere at det er 50 år siden seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert. Pengene skal brukes til prosjektet «Festen og Protesten» i forbindelse med Skeivt kulturår 2022, melder Kulturdepartementet i en pressemelding.

– Rettigheter er ikke kun noe man får, men noe som må kjempes for ved hver anledning. Ofte faller skeiv kultur utenfor kulturbegrepet, og når Oslo Pride og Skeivt kulturår 2022 adresserer det, er det noe regjeringen ønsker å støtte, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Det er en videreføring av et samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv, om Målet er å skape utstillinger, arrangementer, kunnskapsbygging og kunnskapsformidling i en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie over hele Norge i 2022.

Oslo Pride inngår i en arbeidsgruppe som driver prosjektet framover.

– Skeivt kulturår 2022 vil minne oss om at frihet og likestilling ikke er en selvfølge. Både som kulturminister og som likestillingsminister er jeg glad for å kunne tildele Oslo Pride 500 000 kroner for å starte arbeidet med å markere Skeivt kulturår, sier kultur- og likestillingsministeren.

– Siden 1975 har Oslo Pride og våre forgjengere vært blant de viktigste arenaene for å fremme rettighetskrav for den skeive bevegelsen, og har tilbudt trygge rom hvor en kan være nøyaktig den en er uten å føle på skam eller frykt, sier styreleder i Oslo Pride Fredrik Dreyer.

Dreyer påpeker ikke at politikere (og andre) som absolutt ikke føler seg hjemme blant halvnakne, seksualiserte menn i latex og hundehalsbånd absolutt ikke får lov til å være «nøyaktig den en er», slik blant annet Kjell Ingolf Ropstad (KrF) opplevde.

Lite tyder på at Oslo Pride vil bli avlyst på grunn av smittevernsregler.

– Vi arrangerer en hybridfestival. Vi kan ikke ha ett år til uten Pride, sier Dreyer.

Han lover arrangementer på Youngstorget og i Spikersuppa. Oslo Pride skal være synlig i bybildet fra 18.–27. juni.

– Spørsmålet er hvor mange publikummere det kan være til stede i sentrum, sier Dreyer.

Bak Pride-festivalen står Foreningen Fri, som også står bak det omstridte Rosa kompetanse-programmet i norske skoler og barnehager. De ønsker dessuten at polygami skal legaliseres. Raja står klar med sjekkheftet.

Avisa Oslo

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.