Eksplosjonene på Nord Stream-rørledningene fant sted i en sone som fullt ut er kontrollert av amerikanske sikkerhetstjenester. Dette hevdet det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova torsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Samtidig krevde hun at USAs president Joe Biden skulle gi beskjed om hvorvidt eksplosjonene av Nord Stream 1 og 2 var en implementering av truslene som både Joe Biden og statssekretær Victoria Nuland kom med tidligere i år. Biden og Nuland var da klare på at Nord Stream ikke kunne tas i bruk dersom Russland invaderte Ukraina, noe Document har skrevet om.

– Apropos hvor hendelsen skjedde. Det har vært påstander om at det er nøytralt farvann og så videre. Men det er den eksklusive økonomiske sonen til Danmark og Sverige, sa Zakharova på tv-programmet Soloviev Live TV, og fortsatte:

– Dette er veldig NATO-sentriske land fylt med USA-produserte våpen og fullstendig kontrollert av amerikanske etterretningstjenester. De har full kontroll over situasjonen der borte.

Zakharova har også understreket at NATOs medlemsland i sommer gjennomførte øvelser med dypvannsutstyr nær stedene hvor Nord Stream ble sprengt.

– I juli ble det gjennomført NATO-øvelser med bruk av dypvannsutstyr i området rundt Bornholm, sier hun, og viser til at området er «proppfullt av NATO-infrastruktur», skriver Tass.

Eksplosjonene som rammet Nord Stream, fant sted 25. og 26. september, i områder som er eksklusive økonomiske soner for Danmark og Sverige. Russland har tidligere hevdet at det er umulig å komme i nærheten av Nord Stream uten at Danmark og Sverige oppdager det, og oppfordret landene til å offentliggjøre informasjonen de har om hvem som står bak eksplosjonene.

Sveriges utenriksminister Ann Linde uttalte på en pressekonferanse onsdag at Russland har kalt inn til et møte i FNs sikkerhetsråd. Møtet skal finne sted fredag ​​for at man skal diskutere den mistenkte sabotasjen av Nord Stream-rørledningene, som den russiske sikkerhetstjenesten, ifølge Dagbladet, etterforsker som «internasjonal terrorisme».

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mener at hendelsene er sabotasje og påpekte at enhver «forsettlig beskadigelse av den europeiske energiinfrastrukturen er uakseptabel og vil føre til sterkest mulig reaksjon». Torsdag oppdaget den svenske kystvakten nok en gasslekkasje fra rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.