Opprøret i Iran har spredt seg til 140 byer og er ved å bli en alvorlig trussel mot regimet. Det er unge mennesker som deltar, som aldri har kjent noe annet enn prestestyret. Kvinner går i front. Drapet på Mahsi Amini (22) ser ut til å ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over.

I 2019 var det også sterke og omfattende protester over drivstoffpriser. Den gang ble hele 1.500 mennesker drept.

Hver gang det bryter ut protester dukker slagordene «Død over diktatoren» opp. Man mener Den øverste leder, Ali Khamenei.

I nordvest lyktes demonstrantene å overta deler av byen Oshnavieh og en base for Revolusjonsgarden, som ble delvis brent ned. Revolusjonsgarden og Basji-militsen er spissen av regimets voldsapparat og intenst hatet.

«The protests have turned into a nationwide uprising,» Ali Safavi, a member of the Foreign Affairs Committee of the Paris-based National Council of Resistance of Iran, told Fox News Digital. «It is the eruption of the Iranian people’s pent-up anger in response to 43 years of suppression, corruption, and plunder.»

– Protestene har blitt til et landsomfattende opprør, sa Ali Safavi, medlem av utenrikskomiteen til det Paris-baserte National Council of Resistance of Iran, til Fox News Digital. «Det er utbruddet av det iranske folkets innestengte sinne som svar på 43 år med undertrykkelse, korrupsjon og plyndring.»

At det bryter ut omfattende opprør samtidig som president Ebrahim Raisi er i New York for å delta i åpningen av FNs hovedforsamling, setter regimet i stor forlegenhet. Hæren sendte ut en melding fredag som var en klar trussel:

The army claimed «these desperate actions are part of the evil strategy of the enemy to weaken the Islamic regime».

Hæren hevdet «disse desperate handlingene er en del av fiendens onde strategi for å svekke det islamske regimet».

Det er helt tydelig riktig lest: Demonstrantene vil styrte regimet. Men hvor er støtten fra utlandet?

«It is time for the world community to discard its policy of appeasement and rise to support the people of Iran,» he said.

«Det er på tide for verdenssamfunnet å forkaste sin politikk for ettergivelse og reise seg for å støtte folket i Iran,» sa han.

Men Biden-regimet har ikke gjort Iran til en hovedsak. Biden nevnte såvidt støtte til iranske kvinners kamp under talen i FN, etter Xinjang og Burma. En setning. Det er samme lunkne støtte som Obama kom med da iranere protesterte mot valgsvindel i 2009.

Obama var mer opptatt av å inngå en atomavtale med Iran. Det samme er Biden.

 

https://www.foxnews.com/world/protestors-clash-revolutionary-guard-northern-iran-torch-irgc-base-reports?fbclid=IwAR2VleuZkno_utZFJ7sB1E3LZDVRe6LhmR1EA9yD3M_Pg7Tmrn2Zp1A5R5o

https://www.foxnews.com/world/deadly-protests-iran-continue-9th-day-death-dictator

https://www.foxnews.com/world/iran-protests-army-vows-confront-enemy

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.