USAs president og hans kone ankom mer enn en halvtime etter Buckingham Palace’ anmodning. Av den grunn ble Joe Biden og førstedamen sittende på 14. rad under begravelsen til dronning Elizabeth II, Storbritannias lengst regjerende monark.

Nesten alle inviterte VIP-er til seremonien i Westminster Abbey i London på mandag tok charterbuss, men den amerikanske presidenten fikk av sikkerhetsgrunner dispensasjon til å bli kjørt i «The Beast», en tungt pansret limousin.

Ifølge Buckingham Palace’ tidsplan var utenlandske dignitærer forventet å ta plass mellom 9.35 og 9.55 mens seremonien startet klokken 11.00. Bidens var angivelig ikke på plass før klokken 10.07.

Da Biden ankom fikk han og kona Jill ikke lov til å forstyrre den finstemte koreografien under den avdøde dronningens begravelse. Før han kunne sette seg måtte han stå og vente mens en prosesjon av innehavere av Storbritannias høyeste militære utmerkelser – George- og Victoria-korset, gikk foran dem inn i Abbey.

«Beliggenhet betyr alt»

USAs førstepar ble deretter eskortert til seter på 14. rad bak Polens president Andrzej Duda og foran Petr Fiala, statsministeren i Tsjekkia. Ved siden av ham satt Sveits’ president Ignazio Cassis, ifølge The Guardian.

Lenger foran satt ledere som Justin Trudeau, Australias statsminister Anthony Albanese og New Zealands Jacinda Ardern.

At Spanias tidligere kong Juan Carlos som måtte gå i vanære, ble plassert ved siden av sønnen kong Felipe VI og hans dronning Letizia, ser ut til å vanskeliggjøre ting for den spanske kongefamilien på hjemmebane.

En tilsvarende ansamling av kongelige og verdensledere har ikke vært sett på mange tiår. Blant dem som deltok var Japans keiser Naruhito – en mann som sjelden avlegger utenlandsbesøk – og keiserinne Masako som stort sett har vært offentlig fraværende etter å ha født parets barn, Prinsesse Aiko.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman besluttet seg for ikke å delta, mens Trudeau visstnok skal ha benyttet anledningen til å drikke øl og synge karaoke. 

 

 

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.