NTB

Kong Charles har fått kreft. Det er ikke kjent hva slags type kreft han har, og kongen blir ikke å se i offentligheten framover.

Behandlingen av kongen startet mandag, opplyser Buckingham Palace i en uttalelse. Mens han er under behandling, vil han etter råd fra leger «utsette» sine offentlige oppdrag, heter det videre.

– Hans majestet har valgt å dele diagnosen for å forhindre spekulasjoner og i håp om at det vil bidra til forståelse for alle rundt om i verden som er berørt av kreftsykdom, heter det i uttalelsen.

Mye er likevel uklart rundt kongens diagnose. Uttalelsen fra Buckingham Palace har en optimistiske tone med tanke på utfallet, men hva slags behandling kongen vil få oppgis ikke.

Meldingen kommer etter at kongen ble behandlet for forstørret prostata i slutten av januar. Under behandlingen på sykehuset ble et annet helseproblem oppdaget. Videre prøver viste en form for kreft.

Harry på sykebesøk

Mandag morgen reiste kongen fra Sandringham til London for behandlingen, skriver Sky News. Søndag deltok han på en gudstjeneste og vinket til oppmøtte fotojournalister.

Hoffet opplyser ikke om hva slags kreftdiagnose det er snakk om. Flere medier skriver at det ikke er prostatakreft.

Charles ga personlig beskjed til familien sin om diagnosen. Hans sønn Harry skal reise til Storbritannia de nærmeste dagene for å være sammen med Charles, skriver det britiske nyhetsbyrået PA. De siterer en kilde «nær Harry». Harry bor i California.

75-årige Charles ser fram til å komme seg tilbake til arbeidet så snart som mulig, skriver hoffet.

Familien påtar seg plikter

Charles’ sykefravær vil føre til praktiske problemer for det britiske kongehuset.

I kongens fravær skal andre kongelige utføre pliktene i hans sted. Prinsesse Kate er imidlertid ute av spill på grunn av en operasjon i mageregionen i januar. Hun blir trolig borte fra offentligheten fram til påske.

Prins William har ikke hatt noen offentlige oppdrag i det siste på grunn av konas operasjon, men han ventes å være tilbake i tjeneste snart. Dronning Camilla skal ta på seg et «fullt program med offentlige plikter», ifølge en talsperson i hoffet.

Sunak ønsker god bedring

– Kongen er takknemlig overfor sitt medisinske team for deres raske intervensjon, skriver de.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak ønsker kong Charles god bedring etter kreftdiagnosen.

– Jeg er ikke i tvil om at kongen vil gjenvinne sin fulle styrke i løpet av kort tid, og jeg vet at hele landet sender ham gode ønsker, sier statsministeren.

USAs president Joe Biden sier han er bekymret for kongen. Presidenten har planer om å ringe til Charles i nærmeste fremtid.

Charles ble konge av Storbritannia 8. september 2022. Han har ikke hatt noen store helseplager tidligere i livet. Hans mor, dronning Elizabeth, ble 96 år gammel.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.