Ikke så enkelt å få tak i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De lange ventetidene og problemene med å få utstedt eller fornye pass kan vedvare langt ut i neste år. Dette opplyses fra Politidirektoratet.

Det kan bli utfordringer med leveransekapasitet på norske pass også i 2023, står det i et brev Politidirektoratet har sendt Justis- og beredskapsdepartementet, skriver NTB.

Norske myndigheter valgte selskapet Thales til å stå for levering av norske pass. Det har ikke gått så bra, hele 2022 har vært preget av store leveringsproblemer.

Mange har håpet at situasjonen snart ville normaliseres. Men nå ser det ut til at den ikke tar slutt med det første:

«Thales har varslet at vi må være forberedt på utfordringer med leveransekapasitet også i 2023», heter det i brevet, som Aftenposten har fått innsyn i.

Aftenposten har bedt Justis- og beredskapsdepartementet om svar på hva som er gjort for å hindre leveringsproblemer i 2023, men de henviser tilbake til POD, skriver avisen.

Etter måneder med produksjonsutfordringer og etterslep på pass, ble nasjonale ID-kort rammet av produksjonsfeil i august da produsenten oppdaget en svakhet mellom antenne og chip i ID-kortet som gjorde kortet vanskelig å lese.

Svakheter i kø- og timebestillingssystemet hos politiet har også vært en utfordring. I brevet fremgår det at det er behov for å ha flere operative skranker i beredskap i fremtiden, spesielt i det sentrale østlandsområdet og i de større byene, skriver Aftenposten.

Men til tross for at problemet altså synes å være identifisert og lokalisert, ser det altså ut til at problemene vil vedvare. Mange vil etterlyse departementets evne til å ta grep i en slik sak, som for eksempel i form av leverandørbytte og ved å øke pass-kapasiteten hos politiet.

Les også: 

Politiet vurderer millionkrav mot pass-selskap

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.