Tidligere finans-og statsminister Gordon Brown sier at Charles må bli mer moderne og oppdatere kongehuset. Han viser til Skandinavia som forbilde. Kongen skal være mindre opphøyet og stige ned til folket, og si sin mening. Disse meningene, kommer det frem, er woke-kulturens meninger.

Det lyder som en oppskrift på hvordan man ødelegger kongehuset. Dronning Elizabeth IIs urokkelige posisjon skyldtes at hun nettopp ikke blandet seg i det dagsaktuelle. Men det er hva woke-politikere og woke-medier ønsker.

Kongehuset som samlende symbol er for dem en samling om deres verdier. De kan ikke få seg til å akseptere, langt mindre respektere andre og andres.

Gordon Brown er selv et eksempel på dette. Under valgkampen i 2010 hadde han en utveksling med en pensjonist i fra Rochdal, Gillian Duffy. Hun var en livslang Labour-velger. Duffy hadde noen spørsmål som Brown forsøkte å parere. Noen av dem gikk på at folk som ikke er svake får stønader som om de er svake. Blir det igjen nok til barnebarna? Hva med utdanning? Brown gjorde gode miner til slett spill, men da han var kommet inn i bilen viste han en helt annen side.  Han kalte Duffy for en «bigoted» gammel dame som aldri skulle sluppet i nærheten av ham. Bigoted vil si hyklersk, fordomsfull.

Brown og hans folk hadde glemt at Brown fremdeles hadde på seg en mic fra Sky News. Slik viste Brown hvem han virkelig er. Duffy var helt knust da hun hørte opptaket. Det ble medieskandale. Brown dro tilbake og tilbrakte en time med henne. Han ba om unnskyldning.

Men skaden var skjedd. Velgerne fikk se hva han synes om grunnfjellet.

Dette er holdningen til vanlige mennesker som ser problemene og ønsker det skal bli gjort noe med dem. De er uønsket.

Det er den kursen det norske kongehuset har slått inn på. De er woke og det kommer til å koste dem popularitet. De er konge og dronning for bare halve befolkningen og knapt nok det.

Men Blekastad Almås er begeistret og det kan ikke gå fort nok.

NRK kan sole seg i woke-glansen så lenge det varer.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.