Nathan Benoitzon (44) var en av de første jihadistene som reiste fra Sverige for å slutte seg til en væpnet islamistgruppe i Syria. Nå er han siktet for forbrytelser mot folkeretten, melder Doku.

Aktor har fått tilgang til materiale beslaglagt av britisk politi fra Benoitzons datamaskin etter at han ble arrestert i 2014 på Heathrow flyplass. Han ble deretter etterforsket for terrorisme i Syria, men ble frifunnet i en rettssak.

At det kan reises tiltale er også takket være journalisten Per Gudmundson, som fulgte og dokumenterte de første syriske jihadistene fra Sverige på sin blogg. En stor del av tiltalen er basert på bilde- og filmmateriale som Gudmundson samlet inn.

Ifølge sikkerhetspolitiet var Nathan Benoitzon også omtalt i den første propagandafilmen på svensk fra 2012 som oppfordret folk til å reise fra Sverige til Syria for å kjempe.

Det som ifølge aktor utgjør et brudd på folkeretten, er filmer og bilder som Benoitzon publiserte der han «lot seg fotografere og ble filmet stående med foten ved siden av fornærmedes hode, laget et seierstegn, uttalte krenkende og nedsettende ytringer mot fornærmede, og lot seg fotografere med tre saksøkere mans han holdt/rettet et våpen mot dem».

Ifølge aktor er fotografiene og videoene tatt med sikte på å spre dem som en del av den væpnede gruppens krigspropaganda på internett, og Benoitzon «selv eller sammen og etter avtale med andre publiserte materialet på internett og kommenterte bildene på en nedsettende måte».

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.