Ikke nok med at vi går en tøff og dyr vinter i møte. Samtidig som prisene stiger, ikke minst fordi strøm og drivstoffutgiftene har flydd i taket, varsler nå flere økonomer om at boliglånsrentene kan stige til over 5 prosent innen neste sommer.

Rentemegler Thomas Nordvang i Sparebank 1 Nord-Norge sier pilene i rentemarkedet peker rett opp, og at markedet nå priser inn en rente på 3,93 prosent i mars neste år, før den bikker fire prosent på våren. Det betyr, ifølge Nordvang, en boliglånsrente ut til kundene på over fem prosent. (Dagens Næringsliv)

Nordvang tar utgangspunkt i NIBOR, renten bankene bruker for å låne ut penger til hverandre.

Pengemarkedsrenten Nibor, med tre måneders løpetid, har denne uken steget til 2,57 prosent – det høyeste nivået siden 2012. Så sent som i mai lå denne renten på 1,22 prosent, og i fjor sommer var den nede i 0,19 prosent.

Nibor er en referanserente som er avgjørende for hvor høy rente boliglånskunder i Norge må betale. (DN)

Prisveksten og renteøkningene har fått flere til å spå en nedgang i boligprisene. Det kan bety økte vansker og større tap for boligeiere som ser seg nødt til å selge for å klare sone økte utgifter.

– I de store byene er det for tiden størst interesse for mindre boliger som vanligvis etterspørres av boligetablerende og andre med moderat til svak økonomi. Vi kan få et kortvarig oppsving i priser tidlig på høsten når aktiviteten tar seg opp etter sommeren, men vi må ta høyde for et svakere marked etter hvert som renteeffekten får virkning, sier Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving i en e-post til E24.

Markedet priser inn en kraftig renteoppgang – innebærer boliglånsrente på fem prosent neste sommer (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.