Fra ankomsthallen ved Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv. Foto: Utilisateur:Djampa / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar har Israel opplevd den største migrasjonsen av russiske jøder etter Sovjetunionens fall i 1991, da rundt en million jøder forlot landet. Ukraina-krigen ansporer fremfor alt høyt utdannede personer til å gjøre aliyah, opplyser Welt am Sonntags Midtøsten-korrespondent Christine Kensche.

Den tyske avisen har møtt den jødiske oversetteren Katya Gershenzon, som lenge hadde overveid å flytte til Israel, men vegret seg fordi familien jo er russisk og to av de tre barna fremdeles gikk på skolen.

Straks etter invasjonen fryktet hun panisk at den 18 år gamle sønnen skulle bli mobilisert i en krig familien hadde protestert mot, og sendte ham straks på et fly til Israel. «Vi måtte komme oss ut», sier Gershenzo, som fulgte etter med resten av familien seks uker etterpå.

Familien er langt fra alene om å ha tatt denne beslutningen, og flere er underveis:

Israel har registert 21.000 jødiske innvandrere fra Russland siden krigen begynte. Det er mer enn dobbelt så mange som i hele fjor. Og dette er bare de kjente tallene.

Israelske myndigheter estimerer at titusener av russere er kommet til landet på turistvisum for å vente på at krigen tar slutt eller søke oppholdstillatelse. I tillegg hadde 30.000 personer skaffet seg israelsk pass før krigen, og er nå i ferd med å flytte uten å bli telt separat.

Rundt 35.000 personer som fremdeles er i Russland, har også søkt om såkalt aliyah, jødisk innvandring til Israel. Ifølge landets lover er alle med minst én jødisk besteforelder kvalifisert for israelsk statsborgerskap. Rundt 600.000 russere oppfyller denne betingelsen.

Hærskarer av russiske jøder flykter, sier tidligere sjefsrabbiner i Moskva, Pinchas Goldschmidt, som selv har flyttet til Israel. Folk frykter antisemittismen og et nytt jernteppe, sier han.

Denne frykten er åpenbart ikke helt ubegrunnet: Flere akademikere er blitt arrestert de siste månedene, mange av dem jøder, sier Goldschmidt.

Migrasjons­bølgen er i praksis en hjerneflukt fra Russland som gir Israel mange nye høyt kvalifiserte borgere, men den gjør også situasjonen litt delikat for Israel fordi Jerusalem trenger Moskvas velvilje for å trygge sikkerhetssituasjonen i Midtøsten, skriver Welt am Sonntag.

Russland kontrollerer luftrommet i nabolandet Syria, der Israel regelmessig går til flyangrep mot iranske stillinger som truer Israels grensesikkerhet. Det er grunnen til at Jerusalem, som gir Ukraina humanitærhjelp, ikke gir våpen, slik vestlige allierte gjør.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her, nå til kun 220 kroner!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.