HD og Sydsvenskan har anmeldt 25 personer fra Skåne som Nyans-partiet har registrert som kandidater til høstens valg. Gjennomgangen viser at flere av dem har spredt konspirasjonsteorier og hat mot jøder og sjiamuslimer. 

Minst fem Nyans-politikere, hver femte kvalifiserte kandidat i Skåne, har gjentatte ganger spredt konspiratorisk og antisemittisk materiale. En av Nyans-politikerne som nå tvinges ut, sprer et innlegg med teksten: «Måtte dere bruke 100 år på å kjempe mot jihad og knuse hodet til jødene».

En annen kandidat har spredt propaganda der en terrororganisasjon glorifiserer selvmordsbombere. En tredje kandidat har kalt shiamuslimer for «griser».

For Nyans er det ekstra følsomt at deres kandidater sprer hat mot sjiamuslimer, ettersom partiet driver valgkampen sammen med sjiamuslimske ledere og menigheter.

To av Nyans-politikerne som avisen har anmeldt kan bli stående som kandidater. Til tross for at de sprer konspirasjonsteorier om covid, terrorangrepene 11. september 2001 og at «jødene» styrer både Egypt og terrorsekten Den islamske staten.

Det nystiftede islamistpartiet Nyans driver for tiden en intensiv valgkamp for å bli valgt inn i Riksdagen, Region Skåne og flere skånekommuner. Partiet håper å få 25.000 stemmer i Malmø, noe som vil gi dem en plass i Riksdagen.

HD og Sydsvenskans gjennomgang viser at flere av Nyans kandidater i Skåne sprer hat og konspirasjonsteorier mot jøder og sjiamuslimer. De har gått gjennom 25 personer som er registrert i Skåne og som Valgmyndigheten har registrert som kandidater til Nyans til høstens valg. Gjennomgangen viser at hver femte kandidat sprer antisemittiske konspirasjonsteorier, rasistisk og hatefullt innhold.

Zaher Hamid, 46 år, Har i et hatefullt innlegg publisert en film med sjiamuslimer og skriver selv at de er «historiens jøder», «gårsdagens hunder» og «dagens griser».

Zaher Hamid (N) lägger upp en film med shiamuslimer och skriver att de är ”gårdagens hundar… dagens grisar… Foto: Facebook

Zaher Hamid har selv tegnet og spredt et bilde som flere har pekt på som antisemittisk: På flagget til De forente arabiske emirater har Zaher Hamid tegnet Israels flagg slik at Davidsstjernen danner hodet til USA – som igjen holder hodet til en araber som en marionett. Han forklarer at Amerika hersker over alle de arabiske landene og at Israel er hjernen som kontrollerer USA, sa Zaher Hamid til Sydsvenskan. 

Anders Persson er lektor i statsvitenskap ved Linnéuniversitetet og har forsket på og skrevet flere bøker om konflikten mellom Israel og Palestina. Han mener at Zaher Hamids tegning er «grovt antisemittisk»:

– Det er et tydelig eksempel på antisemittisme. Her har vi en klassisk antisemittisk stereotypi der jøder, symbolisert ved Davidsstjernen, er USAs overhode og styrer USA.

 Det er en tilbakevendende antisemittisk konspirasjonsteori at jøder styrer ulike land og organisasjoner, sier statsviter Anders Persson, til Sydsvenskan.

Zaher Hamid velger etter anmeldelsen å forlate Nyans.

Samir Daabas, 55 år, er en av lederne for Nyans lokalavdeling i Malmö og har vært aktiv siden 2020. I forkant av høstens valg står han på partiets stemmesedler for både Riksdagen og Region Skåne og er en av de partiets toppkandidater i Malmö. 

Via Facebook sprer han videoer og artikler om at Egypts president Sisi er jøde og at terrorsekten Den islamske staten ble skapt av enten Israel eller Iran.

Samir Daabas sprer mange ulike konspirasjonsteorier. I dette klippet blir Egypts president Sisi pekt ut som en jøde og en agent for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Den samme videoen spres av flere Nyans-kandidater.

Samir Daabas skriver: «Landet ditt er stjålet fra deg og årsaken er Sisi».

Samir Daabas sprider många olika konspirationsteorier. I detta klipp pekas Egyptens president Sisi ut som jude och agent för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Samma video sprids av flera Nyans-kandidater. Samir Daabas skriver: ”Ert land har stulits från er och orsaken är Sisi”. Foto: Facebook

Den nyanserte politikeren sprer også konspirasjonsteorier om covid, for eksempel at USA og Kina har produsert koronaviruset for å kontrollere verdens befolkning. Han sprer også et klipp av den kjente konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, som handler om at «bankfolkene» står bak terrorangrepet på World Trade Center 11. september – for å kunne mikrochipe alle mennesker og ta over verden.

Samir Daabas avviser fullstendig at han har spredt konspirasjonsteorier.

Nyan partisekretær Rami Hussein sier de vil utstede en advarsel til Samir Daabas – men tillate ham å forbli en kandidat i valget om en måneds tid.

Partiet Nyans kampanjar på Värnhemstorget. De inringade personerna är Zaher Hamid (N) (till vänster) och Walid Al Torman (N) (till höger). Båda har spridit konspirationsteorier och hat mot shiamuslimer och judar. Foto: Facebook,

Walid Al Torman, 50 år, står på stemmesedlene til Nyans for Riksdagen, Region Skåne, Malmö og flere andre kommuner i Skåne. Han har spredt flere filmer med konspirasjonsteorier, for eksempel at den jødiske milliardæren George Soros finansierte opprørene under den arabiske våren sammen med «kommunisten Obama».

Nyanspolitikern Bilal Elfout (N) sprider en propagandafilm med en tydlig logga från Hamas väpnade gren Al-Qassam-brigaderna. Filmen hyllar olika terrorattentat – bland annat när en självmordbombare spränger en buss. Foto: Facebook

Han deler også en film med Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi, som snakker om det jødiske målet om å ta over hele Nord-Afrika. 

Bloggeren som la ut materialet skriver at han deler filmen for at alle skal forstå at «jødene har nådd målet sitt om å regjere i Egypt».

Den nyanserte politikeren deler også en tekst om den kjente Holocaust-fornekteren Michèle Renouf, der hun hevder at det var jødenes «grådighet» og «løgner» som gjorde at de tok over Palestina etter andre verdenskrig. Walid Al Torman sprer også hat og konspirasjonsteorier rettet mot sjiamuslimer.

I en tekst delt av Walid Al Torman i 2016, står det for eksempel: «Grunneren av Shia er en jøde fra Jemen ved navn ibn Sabah. Gud gjorde ansiktet hans stygt. En jøde som hevdet å være muslim for å så et frø av splittelse blant muslimer.» Ifølge teksten konspirerer Iran og Israel mot arabere.

Bilal Elfout har vært politisk aktiv i det danske partiet Radikale Venstre, og satt som komitémedlem i København. Han er også aktiv i flere pro-palestinske organisasjoner. Han har over 4000 venner og følgere på Facebook. I mai i fjor distribuerte han til dem en propagandafilm fra den militante grenen av Hamas – som er stemplet som terrorist av blant annet EU.

Bilal Elfout (N) sier han ikke kan huske å ha delt propagandavideoen fra Hamas’ væpnede fløy.

Etter avsløringen trekker Bilal Elfout sitt kandidatur. 

Nyan partileder Mikail Yüksel skriver i en uttalelse på sin Facebook-side at partiet ikke aksepterer rasisme eller hat. 

«Jeg sender mine dypeste unnskyldninger til de jødiske og sjiamuslimske minoritetene og beklager det som skjedde. Vi i Nyans-partiet vil aldri tolerere hat mot noen minoritetsgruppe»

Les hele anmeldelsen hos Sydsvenskan

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.