Ukrainsk soldat i Mykolaiv-regionen, mandag 8. august.2022. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Per Wästberg trekker seg fra Amnesty på grunn av rapporten om Ukrainas bruk av sivil infrastruktur i krigen. Han stiftet Amnestys avdeling i Sverige i 1964.

Amnesty har fått sterk kritikk fra Ukraina og flere i Vesten etter rapporten som anklaget ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare.

– Jeg har nå vært medlem i over 60 år. Det er med tungt hjerte jeg på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement, sier 88 år gamle Wästberg til Svenska Dagbladet , ifølge norske Dagbladet.

Førsteamanuensis og hovedlærer Tom Røseth på Forsvarets høgskole sier at det som står i rapporten er lite etterprøvbart. Han mener russerne vil bruke rapporten til å forsvare angrep på sivile.

– Det kan skape flere sivile døde, og gi Russland legitimitet til å fortsette sin krigføring ukritisk, sier Røseth til Dagbladet.

Amnestys omstridte Ukraina-rapport har også ført til at rundt 80 norske medlemmer har meldt seg ut av organisasjonen i protest, ifølge Amnesty Norge.

Bodø-avisen AN.no kommer med knallhard kritikk av Amnesty i denne saken, og skriver blant annet at organisasjonen fungerer som «nyttige idioter for Putin». Dette begrunnes slik:

Definisjonen synes å passe perfekt på Amnesty, som ser ut til å mangle enhver forståelse av Putins Russland og hvordan landets propagandamaskin fungerer. Og heller ikke synes å være interessert i å skaffe seg det.

Det vises også til hvordan Amnesty tidligere har spilt på lag med Putin, ved at organisasjonen trakk sin støtte til den fengslede opposisjonspolitikeren Alexeij Navalny:

Navalny satt da i fengsel, etter at den russiske sikkerhetstjenesten hadde prøvd å giftmyrde ham.

Amnestys snuoperasjon kom etter at hovedkontoret over lang tid var blitt bombardert med henvendelser fra såkalte «bekymrede borgere» som viste til at Navalny 15 år tidligere hadde kommet med sterkt nasjonalistisk ytringer.

Amnesty fant til slutt ut at disse uttalelsene kunne karakteriseres som «hatefulle ytringer», og trakk sin støtte til Navalny.

En ting er at Amnesty – i tråd med vår sørgelig tidsånd – er mer bekymret over hva folk sier enn hva autoritær stater begår av grove overgrep mot dem, en annen er at de mange henvendelsene fra «bekymrede borgere» åpenbart var ledd i en styrt kampanje fra russiske trollfabrikker, skriver AN.no.

Fredag gikk også lederen for Amnesty Ukraina av i protest. Likevel står Amnesty ved funnene i rapporten:

– Vi har brukt de samme metodene som vi ellers gjør når vi etterforsker brudd på folkeretten i resten av verden. Vi står fortsatt for funnene i rapporten, sier kommunikasjonssjef Sindre Stranden Tollefsen i Amnesty, ifølge NTB.

Les også: 

Amnesty kritiserer Kyiv for krigføring, noe Kyiv liker dårlig

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.