Tyrkias president  Recep Tayyip Erdogan.  Foto: P Photo/Khalil Hamra

Det første ukrainske korn-skipet på lang tid forlater antagelig Ukraina mandag, sier en talsmann for Tyrkias president. Tyrkia har hatt en forhandlerrolle for å få eksporten gjenopptatt.

Det er NTB som nå melder om at denne viktige korneksporten fra Ukraina muligens kan gjenopptas kommende uke. Informasjonen om dette kommer fra tyrkiske myndigheter, som har forhandlet med de to krigførende partene om dette.

– Hvis alle detaljene faller på plass til i morgen, så virker det som om det er stor sannsynlighet for at det første skipet vil kunne forlate havnen i morgen, sier Ibrahim Kalin, talsmann for president Recep Tayyip Erdogan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukraina er normalt en av verdens største korneksportører, og en varig stans i denne eksporten kan føre til dramatisk matvaremangel mange steder. Etter at Russland gikk til krig mot landet i februar, er det av sikkerhetsgrunner blitt umulig å frakte kornet ut til verden via Svartehavet.

Russiske krigsskip har i lengre tid blokkert de ukrainske havnene, og forhindret trafikken av korn-skip. Samtidig må også farvannene ryddes for miner ukrainske styrker har lagt ut for å beskytte seg mot russiske landgangsoperasjoner.

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.