Hvis Trump returnerer til Det hvite hus, vil han gjennomføre en massiv utrenskning i det mektige byråkratiet. 50.000 ansatte i den uvalgte, men mektige «administrative staten» skal fjernes.

Enorme mengder av byråkrater ingen har stemt på, også kjent som «The Deep State», har for stor innflytelse over det amerikanske demokratiet. Nok en gang lover Trump å «drenere sumpen» (Drain the Swamp), ifølge Axios.

I det som beskrives som en radikal plan, skal Trump gå bredere enn de typiske konservative målene. Også Justisdepartementet og FBI er i søkelyset.

The impact could go well beyond typical conservative targets such as the Environmental Protection Agency and the Internal Revenue Service. Trump allies are working on plans that would potentially strip layers at the Justice Department — including the FBI, and reaching into national security, intelligence, the State Department and the Pentagon, sources close to the former president say.

Begrepet «den administrative staten» henviser til uvalgte byråkrater som har makt til å innføre en rekke regler og reguleringer og begrensninger som forhindrer den demokratiske prosessen, uten at de må stå til ansvar for sine handlinger.

Dette er de grå, usynlige menneskene som utøver makt uten hverken mandat eller ansvar, og som er en del av det Trump ofte refererte til som «The Deep State».

Dette byråkratiske monsteret tilraner seg makt, og forstyrrer den klassiske tredelingen av makten som den amerikanske konstitusjonen beskriver, ved å innføre en fjerde maktfaktor, som ikke baserer seg på noen form for demokratisk støtte.

Ialt 2 millioner mennesker er ansatt i den føderale, administrative staten. Det er denne enorme hæren av byråkrater Trump gjentatte ganger har referert til som «The Swamp».

Trump gjorde et forsøk på å svekke makten til denne gruppen i sin forrige periode, uten særlig suksess.

Before Trump left office in 2021, he signed an executive order (EO) to reclassify federal government employees into Schedule F, which would have allowed the president to enhance accountability and job performance within the bureaucratic agencies.

I presidentordren ble det pekt på at byråkratiet ikke fungerte tilstrekkelig godt.

For instance, the 2016 Merit Principles Survey reveals that less than a quarter of Federal employees believe their agency addresses poor performers effectively.

Noe av det første president Biden gjorde etter at han inntok Det hvite hus var å annullere denne presidentordren. Men nå ser det ut til at Trump lover omkamp, hvis han stiller til valg og vinner i 2024.

Ifølge Axios kan dette sende sjokkbølger gjennom et privilegert byråkrati.

It would effectively upend the modern civil service, triggering a shock wave across the bureaucracy.

Men det er mye som må klaffe. For det første må Trump stille til valg, noe de fleste forventer. Så må han vinne valget, og dette er langt ifra sikkert, for selv om Demokratene nå er inne i en bølgedal, så er to år en evighet i amerikansk politikk.

Dessuten avhenger mye av hvilke valglover som vil gjelde, særlig med tanke på krav om ID og kontroll over selve valgprosessen med tanke på eventuelt valgjuks.

Dessuten er det enkelte Republikanere som har potensiale til å utfordre Trump i primærvalgene, da særlig Floridas guvernør Ron DeSantis.

Og hvis Trump overvinner disse hindre, og ender opp som USAs president for andre gang, så er det amerikanske byråkratiet en massiv motstander. Særlig med støtte fra FBI og Justisdepartementet.

Det blir uansett noen spennende år fram mot 2024 og videre.

Donald Trump Plots Purging Administrative State Employees if Reelected  



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.