Erdogan kom onsdag med en uttalelse som vakte oppsikt. På vei hjem fra toppmøtet i Teheran sa han til journalister som var med at Norden ga terrorister lov å operere fra deres territorium. Han brukte uttrykket «terrorreir». Anniken Huitfeldt fant ikke grunn til å kommentere uttalelsen. Selv bombet Erdogan sivile i Nord-Irak onsdag. Åtte ble drept, hvorav to barn.

I tillegg til de åtte drepte, skal 23 personer ha blitt såret i angrepet.

– Ofrene var hovedsakelig arabiske, irakiske turister fra sentrale og sørlige deler av landet, sier Zakho-regionens leder Mushir Bashir til AFP.

De skal ha vært på besøk i den høytliggende landsbyen Parakh, der de søkte tilflukt fra hetebølgen som preger områder lenger sør i Irak.

– Tyrkia angrep landsbyen to ganger i dag, sier han.

Bombingen skal sees i sammenheng med toppmøtet mellom Putin, Erdogan og lederne for Iran tirsdag. Der ble de enige om samarbeid og å gi hverandre frie hender. Erdogan ønsker å utvide sitt operasjonsområde i Syria og ramme kurderne i Irak.

Bombingen er et tankekors for Sverige og Nato. Erdogan vil ha utlevert et syttitall kurdere som bor i Sverige. Det kan bli til en høy politisk pris når man ser hvordan Erdogan går frem. Det kan også sette Nato i forlegenhet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.