Så tidlig som i april advarte Europol om at våpen levert til Ukraina havnet på svartebørs i Europa og allerede var hos kriminelle, ifølge Financial Times. Først nå tar EU og NATO-land bekymringen opp med Kyiv. Kyiv hevder de har full kontroll.

Europol, the EU’s law enforcement agency, said in April that its investigations indicated that weapons trafficking from Ukraine into the bloc to supply organised crime groups had begun and was a potential threat to EU security.

Aftonbladet meldte i helgen at svensk politi har funnet panserskudd hos kriminelle. Panserskudd er krigsvåpen som kan ta ut en bil.

Europol sa i april at det var snakk om «betydelig spredning» av våpen og eksplosiver, i betydning at man mister kontrollen over dem.

“The Russian war of aggression against Ukraine has resulted in the proliferation of a significant number of firearms and explosives in the country,” Europol said in a briefing note sent to governments.

En vestlig tjenestemann innrømmer at så snart våpnene krysser grensen har ikke donorlandene noen kontroll over hvor de havner og hva de brukes til.  Ut fra beskrivelsen har heller ikke myndighetene i Ukraina kontroll.

“All these weapons land in southern Poland, get shipped to the border and then are just divided up into vehicles to cross: trucks, vans, sometimes private cars,” said one of the western officials. “And from that moment we go blank on their location and we have no idea where they go, where they are used or even if they stay in the country.”

Europol sa at til å begynne med forsøkte ukrainske myndigheter å holde kontroll med våpnene. De innførte et register, men måtte gi opp.

“Initially, Ukrainian officials maintained registers of firearms handed out to civilians, but this practice was abandoned as the war progressed and firearms have been distributed without records since then,” it said, calling for “a register of weapons and other military materials transferred from the EU to Ukraine” to help law enforcement agencies track them.

Europols advarsel ble ikke hørt. Først denne uken møtte EUs innenriksministre for å diskutere våpensmugling.

Ukraines myndigheter stiller seg helt avvisende. De hevder våpensmugling ikke er noe problem og sier det er russerne som sprer denne historien

“Information that Ukraine is becoming a major hub for arms smuggling does not correspond to reality,” said Sak, suggesting that those claiming such “could be part of Russia’s information war to discourage international partners from providing Ukraine with weaponry that is necessary for our victory”..

Den tsjekkiske forsvarsministeren sier det skal godt gjøres å hindre smugling. Man klarte det ikke under krigene på Balkan.

“It’s hard to avoid trafficking or smuggling — we didn’t achieve it in former Yugoslavia and probably won’t avoid it in Ukraine,” Jana Černochová, the Czech defence minister, told reporters in Prague on Friday.

Biden-regimet støtter Kyivs versjon og sier de har ting under kontroll. Nato-kilder sier de arbeider på et registreringssystem. men det er bare på tegnebrettet foreløpig.

 

Nato and EU sound alarm over risk of Ukraine weapons smuggling

Sverige: Panserskudd hos kriminelle gjenger

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.