Den norske pokerstjernen Espen Uhlen Jørstad fra Steinkjer ble tidenes første nordmann som vinner Main Event i VM i poker. Som takk for en ukes strev får han førstepremien på 10 millioner dollar, rundt 100 millioner kroner.

Samtidig blir 34-åringen tildelt det glorete, men svært ettertraktede gullarmbåndet med bokstavene WSOP (World Series of Poker).

– Det er ingenting jeg heller ville vunnet. Dette er årets største og mest prestisjefylte turnering, sa Jørstad da Steinkjer-Avisa snakket med ham tirsdag.

Drømmen gikk i oppfyllelse. Som vinner av poker-VM får man umiddelbart tilbud om ulike svært lukrative sponsoravtaler, og Jørstad går en lys fremtid i møte.

Main Event i poker-VM er en kraftanstrengelse som pågår i ti dager, 12 timer om dagen. Siden man spiller No Limit Holdem kan man når som helst tape alt ved én eneste feilvurdering. Derfor er mental og fysisk trening en del av programmet for disse spillerne på det absolutt høyeste nivået.

Jørstad kjempet i ti dager og slo ut 8.663 andre pokerspillere. Deltageravgiften (eller buy in på pokerspråket) var 10 000 dollar.

Det synker fortsatt inn, sa Uhlen Jørstad i seiersintervjuet med Steinkjer-Avisa, og han fortsatte med å snakke om sin mor – som er hans største fan.

I pokerverdenen er det ingenting som topper denne prestasjonen. Riktignok vant Anette Obrestad fra Sandnes WSOPE (World Series of Poker Europe) i, men da var det et langt mindre felt og gevinsten var vel på rundt 11 millioner kroner. Hun var dog tidenes første kvinne som vant en hovedturnering i WSOP, og siden hun kun var 18 år gammel ble hun samtidig historiens yngste vinner.

Felix Stephensen fra Bergen kom på andreplass i Main Event i samme turnering i 2014, og hvis jeg husker riktig vant han ca. 35 millioner kroner den gangen. Nå har Espen Uhlen Jørstad slått denne noteringen med god margin, og er med andre ord historisk.

Uhlen Jørstad vokste opp i Steinvika i Steinkjer, og reiser nå verden rundt og spiller poker både online og i turneringer. Han begynte å for alvor å satse på poker for noen år siden, etter endt utdanning innen matteknologi.

I Ungarn spilte han poker for å finansiere oppbyggingen av et ølbryggeri sammen med en kompis – så måtte han ta et valg: poker eller bryggeriet. Valget ble poker og nå er han verdensmester.

Som tidligere aktiv pokerspiller, som forstår hvilken sinnssyk prestasjon dette er, vil jeg utbringe mine gratulasjoner.

Espen Uhlen Jørstad smiler bredt etter seieren i poker-VM. Foto: WSOP


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.