I en fersk dom som omtales som et stort slag for Facebook, har Oberlandesgericht Hamburg (Hamburg høyere regionale domstol) avgjort at Facebook har slettet et innlegg og blokkert en bruker uten å ha juridisk grunnlag for det.

Dommerne har en tøff tilnærming til Facebook: 

– De sletter innhold og blokkerer brukere selv om de vet at de ikke har rettslig grunnlag for det.

Det aktuelle innlegget inneholdt et sitat fra katolske publisisten Johann Joseph Görres som levde fra 1776 til 1848:

– Det finnes ikke mer godmodige, men heller ingen mer godtroende mennesker enn tyskerne. Jeg har aldri hatt behov for å så splid blant dem. Jeg måtte bare å spenne ut mine garn og de løp i dem som skremt vilt. De kvalte hverandre og trodde de gjorde sin plikt. Intet annet folk på jorden er mer tåpelig. Ingen løgn er grov nok: Tyskerne tror på den. For et slagord forfulgte de sine landsmenn med mer bitterhet enn sine virkelige fiender.

Facebook merket sitatet som «hatefull ytring» og «brudd på fellesskapets standarder», slettet innlegget og stengte brukeren ute fra plattformen.

Brukeren aksepterte ikke avgjørelsen og henvendte seg til Joachim Steinhöfel, en tysk advokat som har spesialisert seg på ytringsfrihet. Han tok saken til retten hvor brukeren fikk medhold. Retten påla Facebooks morselskap Meta å gjenopprette innlegget og brukerens konto.

– Ifølge Oberlandesgericht Hamburg er Facebook en bevisst, seriell lovovertreder. IT-giganten jevner ytringsfriheten med jorden på sine plattformer og ignorerer rettsstatens prinsipper, sa Steinhöfel til Bild.

Advokaten ber om statlige tiltak mot selskapet, og spør seg hvor lovgiverne er. 

– Hvorfor eksisterer Netzwerkdurchsetzungsgesetz (lov om håndhevelse av nettverk) fortsatt? Hvorfor tenker de ikke på en engangskompensasjon pr. uberettiget sletting og for hver dag med urettmessig blokkering?

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Støtt Document. Vi er ikke på statens budsjett.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.