Andelen fattige i Tyskland har nådd nye høyder, ifølge tysk statistikk. Siste fattigdomsrapport dekker data frem til slutten av 2021, altså før den dramatiske økningen vi har fått i mat- og energipriser i 2022. Det betyr at situasjonen kan forverres ytterligere i tiden som kommer.

– Funnene er sjokkerende, de økonomiske effektene av pandemien har slått til med full effekt, sa Ulrich Schneider, direktør for Deutscher Paritätischer Wohlfahrtsverband da han presenterte den tyske fattigdomsrapporten Der Paritätische Armutsbericht 2021: Armut in der Pandemie:

– Aldri før har fattigdom spredt seg så raskt som under pandemien. Tyskland har flere fattige mennesker enn noen gang.

Ifølge fattigdomsrapporten lever 13,8 millioner mennesker på mindre enn 60 prosent av gjennomsnittsinntekten. De siste to årene har antallet økt med 600 000 mennesker. Hvert femte tyske barn vokser opp i fattigdom.

Andelen som faller inn under den offisielle fattigdomsdefinisjonen er den høyeste noen gang med 16,6 prosent, ifølge Hamburger Abendblatt.

Utarmingen av selvstendig næringsdrivende under nedstengningstiltakene, er dramatisk. Her steg andelen personer med usikker inntekt fra ni til 13,8 prosent.

Pensjonister (17,9 prosent) og barn (tyve prosent) vil mest sannsynlig rammes av fattigdom.

Siden 2006 har det gått den veien høna sparker for de fattige i Tyskland. Antallet var 11,5 millioner for 15 år siden. Nu er det 13,8 millioner, en økning på over to millioner mennesker.

En rekke instanser advarer om at konsekvensene av inflasjon og dyrere energi kan bli katastrofal med opptil fem millioner tapte arbeidsplasser og massekonkurser.

Les også:

Tidligere tysk finans­minister: – Folk forstår ikke hva de står foran

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.