En hinduistisk skredder fikk torsdag skåret halsen over av to muslimske menn. Årsaken var at han angivelig har postet et betent innlegg om profeten Muhammed på Facebook.

Facebook-innlegget var til støtte for Nupur Sharma, talsmannen for Narendra Modis parti Bharatiya Janata som ble suspendert etter på TV å ha bemerket profetens privatliv – hun skal angivelig ha kommet med en «hva hvis»-kommentar og så sitert fra en hadith – hvilket ikke ble godt mottatt av Indias 200 millioner muslimer. Det fikk i tillegg en rekke land med muslimsk majoritet til å true med boikott av indiske varer.

Kanhaiyalal Teli (40) hadde en liten butikk i Udaipur. Bilder av ham ble spredt i muslimske Whatsapp-grupper og han fikk drapstrusler etter det påstått blasfemiske innlegget på sosiale medier. Han ba om politibeskyttelse mot navngitte personer, men fra politiet ble han møtt med en oppfordring om å «være forsiktig» de kommende dagene. 

På grunn av truslene holdt han butikken stengt i seks dager – og ble altså myrdet samme dag som han gjenåpnet den.

Mohammed Riyaz Akhtari og Mohammed Ghouse ankom Kanhaiyalals butikk rundt klokken 14.30 og ga seg ut for å være kunder. Da Kanhaiyalal tok mål stakk de ham med kniver og skar over halsen hans.

Drapsmennene filmet den bestialske handlingen og la videoen ut på sosiale medier. 

Videoen har fått stor oppmerksomhet og sjokkert inderne. Av frykt for vold har lokale myndigheter forbudt store folkeansamlinger i en måned, og suspendert internett.

Morderne som ifølge politiet er arrestert og siktet for trusler om terror, la ut enda en video der de advarte Indias statsminister Narendra Modi om at de skulle «slukke brannen han hadde startet».

I uvanlig sterke ordelag sa dommer Surya Kant ved Indias høyesterett fredag ​​at Nupur Sharma «på egenhånd var ansvarlig» for å ha skapt situasjonen som førte til drapet. Kant avviste en begjæring fra Sharma om å slå sammen anmeldelser mot henne fra hele landet til én:

– Hun har med sin løse tunge satt hele landet i brann. 

Teli ble anmeldt av en muslimsk skredder ved navn Nazim Ahmed som har sitt skredderi like overfor Telis: 

– Hans uanstendige kommentar om profetens karakter har skapt vrede i det muslimske samfunn. Det bør treffes rettslige foranstaltninger mot gjerningsmannen.

Ahmeds butikk som ligger overfor Telis, er lukket og politiet har sperret av området hvor Ahmed bor.

Politiske analytikere og opposisjonen sier at spenningene mellom hinduer og muslimer er i ferd med å boble over.

Videoen under er fra Kanhaiyalal Telis begravelse hvor store folkemengder var møtt frem.

Les også:

BJP-talskvinne sparket etter uttalelser om Profeten

 

 


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.