Kunstneren Lars Vilks (75) og to politifolk omkom i en bilulykke på E4 ved Markaryd 3. oktober i fjor. Etter åtte måneders etterforskning erklærte Politimyndigheten og Statsadvokatembetet at det var en ulykke og at alle videre undersøkelser derfor er avsluttet.

Men avisen Dagens Juridik publiserer nå informasjon som tyder på at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål. Politiet har blant annet ikke klart å identifisere innspilte lyder som er registrert i ulykken, og det er funnet en avfyrt pistolkule med kaliber 9 mm i bilen, som det heller ikke er gitt noen forklaring på.

Like ved stedet hvor Lars Vilks og to politimenn krasjet i hjel, ligger en kameraovervåket villa som tok opp lyd da krasjen fant sted. Dagens Juridik har fått tilgang til lydfilen fra overvåkingskameraet, og like før krasjen høres to smell i tett rekkefølge. Så blir det stille i fem sekunder – før et tredje smell høres.

Journalisten i Dagens Juridik mener at «lydene høres ut som skudd som avfyres». Førstestatsadvokat Per Nichols meddeler imidlertid at muligheten er utelukket for at det er løsnet skudd mot bilen fordi etterforskerne ikke har funnet spor etter skuddveksling på kjøretøyet. Nichols opplyser at de har søkt etter «kulerester, eksplosive rester og så videre», men uten å finne noe. På spørsmål om hva som da høres i filmen, er svaret kort:

– Vi vet inte.

Nøyaktig hva etterforskerne forventet å finne av spor i et kjøretøy som frontkolliderte og deretter brant, er ikke rapportert. Men faktum er at det ikke bare ble funnet kulerester i det sterkt demolerte bilvraket – men en avfyrt kule, som er identifisert som en 9 mm Luger. At kulen har noe med krasjen å gjøre avvises imidlertid. Ifølge etterforskerne er det i stedet en tidligere avfyrt kule som en av politibetjentene i bilen av en eller annen ukjent årsak hadde med seg. Nedenfor er etterforskningsbildet av kulen:

Samtidig som etterforskningen dermed avviser at påkjørselen skjedde etter skytingen, finner den at den påkjørselen i stedet trolig har skjedd på grunn av at et dekk av ukjente årsaker gikk i stykker. Men dekkene kunne heller ikke undersøkes, da minst to av de fire dekkene ble totalskadd i brannen etter krasjen:

«Däcken var kraftigt brandskadade och gummit var nästan helt borta», skriver teknikeren i referatet angående de to bakdekkene. Nedenfor er forundersøkelsens bilde av et av bilens bakdekk:

Det foreløpige etterforskningsmaterialet inneholder også to lydfiler. I den andre av dem høres lyder tatt opp etter ulykken, da bilen sto i brann. Disse lydene beskrives som «dekkeksplosjoner». Politiet har imidlertid ikke klart å identifisere lydene i det første klippet, de tre smellene.

Politiets rapport om etterforskningen nevner de to lydopptakene:

«Fordon, fordonsdelar och spårrester från vägbanan har kriminaltekniskt undersökts för att eventuellt finna rester av explosiva ämnen. Några sådana ämnen har emellertid inte anträffats. Den ovan nämnda ljudfilen har analyserats av NFC (Nationellt forensiskt center) som inte kan uttala sig om vad det repetitiva ljudet innan däckskriken är orsakat av.»

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.