Så har det skjedd: To amerikanske soldater er tatt til fange av russerne i Ukraina. To britiske frivillige er allerede dømt til døden. Det samme kan skje med amerikanerne.

De har reist som frivillige og sluttet seg til en krig i et annet land, uten å være del av landets militære styrker. Da stiller du svakt. Hvordan amerikansk opinion vil reagere vil vise seg. Amerikanerne har ført sammenhengende kriger i tyve år og det finnes et antall veteraner som verver seg i konflikter over hele verden.

De to tidligere amerikanske soldatene Alexander Drueke og Andy Huynh, som har vervet seg til ukrainsk side i krigen, har angivelig blitt tatt til fange.

Det melder The Telegraph. Om opplysningene stemmer, vil de være de første amerikanske ekssoldatene som blir russiske krigsfanger siden krigen brøt ut.

En kollega av de to mennene, som ba om å ikke bli navngitt, sier at de ble tatt under en kamp forrige torsdag i landsbyen Izbytske, som ligger i nærheten av Kharkiv.

I sammenstøtene skjøt en stridsvogn mot de to mennene, men verken levninger eller utstyr etter dem ble funnet etterpå. Senere så kollegaen en melding på en russisk Telegram-kanal der det het at to amerikanere hadde blitt tatt i nærheten av Kharkiv.

Drueke vervet seg etter terrorangrepene 11. september 2011, og har tjenestegjort i Irak. Huynh har tjenestegjort i marinen i fire år, men hadde ikke vært i strid før krigen.

For Russland vil fangene være et trumfkort de kan bruke i propagandaen. Like etter krigsutbrudddet ble en amerikansk sportsstjerne tatt i kontrollen med hasjolje og risikerer nå ti års fengsel. Det er no mercy fra russerne.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.