Tørkerammede somaliere i en oppsamlingsleir utenfor Mogadishu. AP Photo/Farah Abdi Warsameh, File

En hard tørkeperiode har tvunget 805.000 mennesker på flukt fra hjemmene sine i Somalia, der hungersnød nå truer. Dette opplyses av FN.

NTB-DPA melder at det bare i mai ble registrert over 33.000 personer som oppgir å være på flukt fra tørken, en 28 prosents økning fra april, opplyser FNs nødhjelpskontor i Somalia søndag.

Hjelpeorganisasjoner har i månedsvis ropt varsku om at hungersnød truer i Somalia. Noen vil mene at disse organisasjonene har ropt varsku om nettopp Somalia uten stans i flere tiår.

Ifølge FN trues nå over 200.000 mennesker av «katastrofal sult» i Somalia, en dramatisk økning fra april da antallet var drøyt 80.000.

FN-organisasjonene har i månedsvis tryglet medlemslandene om penger for å holde sultkatastrofen på avstand, men har til nå fått løfte om bare 18 prosent av det som trengs i år.

Tørke er ikke uvanlig på Afrikas Horn, men den tørken Somalia, Etiopia og Kenya nå opplever, hevdes å være uvanlig. Regnet har uteblitt de siste fire regntidene. Avlingene har sviktet og husdyr er døde av tørst og mangel på fôr.

Over 6 millioner av Somalias 16 millioner innbyggere står i fare for å sulte, ifølge myndighetenes tall.

Dette kan skape grobunn for en sterk økning i migrantstrømmen fra Somalia og til Europa, via ulike ruter.

Ifølge SSB var det i 2020 tett oppunder 30 000 innvandrere fra Somalia i Norge, tallet har økt noe siden det. Dette har vist seg å være en av innvandrergruppene med lavest grad av integrering i det norske samfunnet.

Liker du det du leser hos Document? Bli med og støtt oss du også!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Gode bøker fra Document forlag:

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill nå!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.