Zelenskyj vil ha strengere sanksjoner mot Russland, men nå har EUs boikott av russisk olje og gass stått i stampe i mange uker. Ungarn får skylden, men er grunn til å spørre om Tyskland heller ikke har noe mot ungarsk motstand. Tysk industri har advart mot at landet risikerer å bli kastet ut i depresjon hvis kranene skrus igjen.

De 27 EU-landenes ledere, som mandag innleder et to dager langt toppmøte i Brussel, har innført en rekke sanksjoner mot Russland, men har ikke blitt enige om en sanksjonspakke som inkluderer boikott av russisk olje og gass.

Ungarn har satt ned foten for oljeembargo og krever unntak i minst fire år samt milliardstøtte for å oppgradere et raffineri og en rørledning til Kroatia. Tsjekkia og Slovakia har også store motforestillinger mot en slik embargo. (NTB)

Vi leser også med forbauselse at Russlands største bank, Sberbank ennå ikke er kastet ut av Swift-systemet. Det er kanskje ikke så rart. Russland tjener enormt på høye energipriser og kundene må kunne betale.

Russland venter å hente inn ytterligere 1.000 milliarder rubler i olje- og gassinntekter i år, og deler av det vil gå til krigen, ifølge landets finansminister.

– Vi forventer å hente inn opptil en billion rubler (i underkant av 144 milliarder kroner), ifølge prognosene vi har utarbeidet sammen med departementet for økonomisk utvikling, sa finansminister Anton Siluanov på statlig TV fredag. (NTB)

Ikke rart Zelenskyj er frustrert. Men han burde snart ha lært at diplomati ofte er mer effektivt bak lukkede dører og at offentlige krav og anklager mot de man er avhengig av, kan slå tilbake.

Ordet forhandlinger og kompromisser høres stadig oftere fra Paris, Berlin og stemmer som Henry Kissinger, til Zelenskyjs store irritasjon. Han mente Kissinger tok feil av 2022 og 1938, året da Kissinger måtte flykte fra Europa. Kanskje ikke helt smart å belære Kissinger om hans egen historie.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.