Fra RheinEnergies anlegg i Niehl-distriktet i Köln. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Som et ledd i «avkarboniseringen» av økonomien i Tyskland planlegger den tyske regjeringen å fase ut bruken av naturgass i landet innen 2045. Statssekretær Patrick Graichen i det tyske økonomi- og klimadepartementet har derfor oppfordret energileverandørene i landet til å planlegge med sikte på en fremtid der gassnettet er demontert.

Oppfordringen fra Graichen, som representerer De grønne og er tidligere leder for tenketanken Agora Energiewende, kom under et møte med flere energiselskaper i uken som gikk, opplyser deltagere ved møtet til Welt am Sonntag. Ifølge kildene la Graichen frem en tidsplan for «avkarbonisering», og statssekretæren uttalte i den forbindelse at det «naturligvis ikke vil være noe mer gass i nettverkene i 2045».

Dersom planene gjennomføres, vil det bety et radikalt kutt i energi-infrastrukturen i Tyskland, skriver den tyske avisen. Energibransjen har hittil antatt at ledningsnettet fortsatt ville bli brukt i en eller annen konvertert form, for eksempel til å distribuere hydrogen, biogass eller syntetisk metan.

Bransjen er derfor uhyre kritisk til regjeringens planer. Det er ikke formålstjenlig å demontere distribusjonsnettet for gass, sier Ingbert Liebin, som leder forbundet av lokale energiselskaper (VKU) i Tyskland. Det er ensbetydende med å oppgi en infrastruktur som er verdt flere hundre milliarder euro, sier han. Millioner av husholdninger er knyttet til nettet, og disse blir nå i villrede, mener Liebin.

Andre bransjetalsmenn mener at regjeringen er drevet av ideologi, og at den forsøker å presse frem ny teknologi ved hjelp av lovgivning, noe som risikerer å bli et dyrt og mislykket eksperiment.

Statssekretær Graichen virker imidlertid urokkelig. Å konvertere gassnettet til bruk for hydrogen er bare drømmeri, skal han ha sagt.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.